Olaszországban már kezelik a Facebook-függőséget

2009.11.02. 18:32
8 hozzászólás

Felvette a harcot a Facebook-függőséggel szemben egy olasz klinika; az Agostino Gemelli kórház olyan internetfüggőségben szenvedő betegeknek kínál kezelést, akik szinte egy percet sem bírnak ki anélkül, hogy szemmel ne tartanák virtuális kapcsolataikat.

Az intézményben kezeltek még a nyaralásuk ideje alatt sem képesek két óránál több időt eltölteni Facebook-profiljuk ellenőrizése nélkül - számolt be Federic Tonioni pszichiáter a Corriere della Sera című milánói napilapnak. "Olyan emberekről van szó, akik a kábítószeresekhez hasonlóan teljesen a számítógéptől függenek, és egész éjszaka az interneten szörföznek".

Sok pácienst a féltékenység is gyötri, ezért titokban feleségük vagy barátnőjük emailjeit vagy Facebook-kapcsolatait is ellenőrzik. A pszichiáter szerint az internet új kábítószer, amely elszakítja a beteget a valóságtól. A 14 és 25 év közötti fiatalok a gondolkodás és a kommunikáció új változatát fejlesztették ki, csökkennek társadalmi kapcsolataik, bezárkóznak a számítógépükkel és elszigetelt világot alakítanak ki maguknak - tette hozzá Tonioni.

Az olasz pszichiáterek azonban nemcsak az internettől tartanak, hanem mobiltelefonoktól is, épp ezért az úgynevezett mobilszindrómát is felvették a szenvedélybetegségek és viselkedészavarok listájára. Az érintettek a telefonjuktól való kényszeres függésben szenvednek, vagyis ha például a készülék akkumulátorának feszültségi szintje alacsony, szinte pánikba esnek. A mobilszindrómás betegek moziba sem mennek, mert ott ki kell kapcsolniuk készüléküket. A telefont partnerük felügyelésére is használják, és az éjszaka közepén is ellenőrzik, nem kaptak-e sms-t.

A mobilszindrómát a kényszeres cselekedetek kezelésére létrejött egyik olasz társaság a vásárlási mániával és a játékszenvedéllyel egyenértékű új zavarként sorolta be. Massimo Boindi, a római La Sapienza egyetem pszichiátere szerint a betegség kialakulása mögött nagy bizonytalanságérzet és a kényszeres ellenőrzés igénye áll.