Olaszországban már kezelik a Facebook-függőséget

2009.11.02. 18:32
8 hozzászólás

Felvette a harcot a Facebook-függőséggel szemben egy olasz klinika; az Agostino Gemelli kórház olyan internetfüggőségben szenvedő betegeknek kínál kezelést, akik szinte egy percet sem bírnak ki anélkül, hogy szemmel ne tartanák virtuális kapcsolataikat.

Az intézményben kezeltek még a nyaralásuk ideje alatt sem képesek két óránál több időt eltölteni Facebook-profiljuk ellenőrizése nélkül - számolt be Federic Tonioni pszichiáter a Corriere della Sera című milánói napilapnak. "Olyan emberekről van szó, akik a kábítószeresekhez hasonlóan teljesen a számítógéptől függenek, és egész éjszaka az interneten szörföznek".

Sok pácienst a féltékenység is gyötri, ezért titokban feleségük vagy barátnőjük emailjeit vagy Facebook-kapcsolatait is ellenőrzik. A pszichiáter szerint az internet új kábítószer, amely elszakítja a beteget a valóságtól. A 14 és 25 év közötti fiatalok a gondolkodás és a kommunikáció új változatát fejlesztették ki, csökkennek társadalmi kapcsolataik, bezárkóznak a számítógépükkel és elszigetelt világot alakítanak ki maguknak - tette hozzá Tonioni.

Az olasz pszichiáterek azonban nemcsak az internettől tartanak, hanem mobiltelefonoktól is, épp ezért az úgynevezett mobilszindrómát is felvették a szenvedélybetegségek és viselkedészavarok listájára. Az érintettek a telefonjuktól való kényszeres függésben szenvednek, vagyis ha például a készülék akkumulátorának feszültségi szintje alacsony, szinte pánikba esnek. A mobilszindrómás betegek moziba sem mennek, mert ott ki kell kapcsolniuk készüléküket. A telefont partnerük felügyelésére is használják, és az éjszaka közepén is ellenőrzik, nem kaptak-e sms-t.

A mobilszindrómát a kényszeres cselekedetek kezelésére létrejött egyik olasz társaság a vásárlási mániával és a játékszenvedéllyel egyenértékű új zavarként sorolta be. Massimo Boindi, a római La Sapienza egyetem pszichiátere szerint a betegség kialakulása mögött nagy bizonytalanságérzet és a kényszeres ellenőrzés igénye áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?