A jó gamer álmában is játszik

2009.11.03. 13:54

Azok a játékosok, akik éjszaka a Doommal álmodnak, másnap a gép előtt könnyebben elbánnak a játékbeli szörnyekkel, derítette ki egy brazil idegkutató intézet két munkatársa. Sidarta Ribeiro és André Pantoja huszonkét önkéntesen vizsgálták, hogyan befolyásolják álmaik teljesítményüket a Doomban, minden idők egyik legmeghatározóbb egyes szám első személyű lövöldözős játékában.

A javarészt férfi tesztalanyok, akik között volt gyakorlott és alkalmi játékos is, lefekvés előtt egy órát játszottak a Doommal, majd másnap beszámoltak arról, mit álmodtak, és újra gép elé ültek. Az adatok elemzéséből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a játékosok, akik többet álmodtak vérről, szörnyekről, láncfűrészről és vadászpuskáról, mint társaik, másnap sokkal jobban teljesítettek a játékban. Igaz, a Doommal kapcsolatos álmok hosszúsága nem állt tökéletes arányban a játékosok javulásával, vagyis nem azok a tesztalanyok javultak a leginkább, akik a legtöbbet álmodtak a játékkal.

Komoly gamer chainsaw-val álmodik
Komoly gamer chainsaw-val álmodik

„Ha az ember megszállottá válik, és vérről meg szörnyekről álmodik, nem lesz jobb tőle” – mondta Ribeiro a New Scientist beszámolója szerint. Egy másik kísérletben a tesztalanyok egy virtuális labirintusjátékot próbáltak ki, majd rövid időre lepihentek. A kutatók úgy találták, hogy azok, akik álmodtak a játékról, ébredés után sokkal könnyebben megoldották a feladatokat, mint akik nem.

A kísérletek nem bizonyítják, hogy az álmok hatására az ember könnyebben tanul: Ribeiro szerint az is elképzelhető, hogy akik a Doomról álmodtak az első kísérletben, egyszerűen csak motiváltabbak voltak, jobban szerettek volna előrejutni a játékban, mint társaik.

Az a következtetés viszont levonható a kísérletekből, hogy az alvás és a tanulás között létezik összefüggés, írta a New Scientist. .Erre utal az a tény, hogy az EEG-mérések szerint a játékosok álmuk gyors szemmozgásos (REM) szakaszában élték újra játékbeli élményeiket. Erről az alvásszakaszról már bebizonyosodott, hogy minél többet álmodik az ember az REM alatt, annál könnyebben tudja felidézni emlékeit.  • Hírek
  • Hírek