A jó gamer álmában is játszik

2009.11.03. 13:54
7 hozzászólás

Azok a játékosok, akik éjszaka a Doommal álmodnak, másnap a gép előtt könnyebben elbánnak a játékbeli szörnyekkel, derítette ki egy brazil idegkutató intézet két munkatársa. Sidarta Ribeiro és André Pantoja huszonkét önkéntesen vizsgálták, hogyan befolyásolják álmaik teljesítményüket a Doomban, minden idők egyik legmeghatározóbb egyes szám első személyű lövöldözős játékában.

A javarészt férfi tesztalanyok, akik között volt gyakorlott és alkalmi játékos is, lefekvés előtt egy órát játszottak a Doommal, majd másnap beszámoltak arról, mit álmodtak, és újra gép elé ültek. Az adatok elemzéséből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a játékosok, akik többet álmodtak vérről, szörnyekről, láncfűrészről és vadászpuskáról, mint társaik, másnap sokkal jobban teljesítettek a játékban. Igaz, a Doommal kapcsolatos álmok hosszúsága nem állt tökéletes arányban a játékosok javulásával, vagyis nem azok a tesztalanyok javultak a leginkább, akik a legtöbbet álmodtak a játékkal.

Komoly gamer chainsaw-val álmodik
Komoly gamer chainsaw-val álmodik

„Ha az ember megszállottá válik, és vérről meg szörnyekről álmodik, nem lesz jobb tőle” – mondta Ribeiro a New Scientist beszámolója szerint. Egy másik kísérletben a tesztalanyok egy virtuális labirintusjátékot próbáltak ki, majd rövid időre lepihentek. A kutatók úgy találták, hogy azok, akik álmodtak a játékról, ébredés után sokkal könnyebben megoldották a feladatokat, mint akik nem.

A kísérletek nem bizonyítják, hogy az álmok hatására az ember könnyebben tanul: Ribeiro szerint az is elképzelhető, hogy akik a Doomról álmodtak az első kísérletben, egyszerűen csak motiváltabbak voltak, jobban szerettek volna előrejutni a játékban, mint társaik.

Az a következtetés viszont levonható a kísérletekből, hogy az alvás és a tanulás között létezik összefüggés, írta a New Scientist. .Erre utal az a tény, hogy az EEG-mérések szerint a játékosok álmuk gyors szemmozgásos (REM) szakaszában élték újra játékbeli élményeiket. Erről az alvásszakaszról már bebizonyosodott, hogy minél többet álmodik az ember az REM alatt, annál könnyebben tudja felidézni emlékeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!