Megfejtették a porcicák titkát

2009.11.13. 16:43 Módosítva: 2009.11.13. 16:43
50 hozzászólás

A University of Arizona egyetem kutatói átfogó vizsgálatot végeztek arról, hogy mennyi por és egyéb szennyezőanyag jut be egy átlagos lakásba, és ott mi történik velük. Arra jutottak, hogy a por és a kosz nagy része nem az emberek cipőjéről vagy ruházatáról kerül a lakásba, hanem egyszerűen beszáll a levegővel (legalábbis az amerikai közép-nyugaton, ahol a vizsgálatokat végezték). A levegőben szálló porban vannak elhalt bőrsejtek, a talajból származó föld és homok, és a légszennyezésből származó részecskék, amelyek esetenként mérgezőek is lehetnek.

A kutatók bonyolult számítógépes szimulációt dolgoztak ki a por viselkedésének modellezésére, ami figyelembe vette az adott lakás elhelyezkedését, a benne lakók számát, és az életstílusukat, az amerikai U.S. Environmental Protection Agency szervezet adatait felhasználva.

A szimuláció (aminek tanulságait az Environmental Science & Technology című szaklapban írták le a tudósok) megmutatta, hogyan gyűlnek össze a szennyező anyagok a a jól ismert porcicákká, és a kutatók reményei szerint az eredmények segítenek majd a higénikusabb otthonok és munkahelyek kialakításában, hiszen pontosabban tudják meghatározni, milyen gyakran kellene takarítani egy-egy helyiséget.