Böfögésmentes birkát nemesítenek Ausztráliában

2009.11.30. 08:47
4 hozzászólás

Kevesebbet böfögő birkák kitenyésztését tűzték ki célul ausztrál tudósok a földi légkör védelmében, az általános felmelegedés fékezése végett.

A juhok böfögésükkel sokkal több gázt engednek szabadjára, mint emésztőrendszerük másik végén. Egyes birkák kevésbé böfögősek, mint mások. A zöldkártyás birkák kitenyésztésében résztvevő ausztrál tudósok első lépésben azt próbálják megfejteni, milyen genetikai okokra vezethető vissza az eltérés. Ehhez böfögésmérőkkel felszerelt karámokat alakítottak ki, amelyekben eddig 200 juhot szondáztattak. Arra hamar rájöttek a kutatók, hogy minél többet legel egy birka, annál többet böfög, viszont annak okát nem tudják, hogy miért nagy az eltérés ugyanannyit evő példányok között.

A birkagáz zömmel metán, amely sokkal inkább erősíti az üvegházhatást, mint a szén-dioxid. Ausztrália légkörmelegítő gázkibocsátásának 16 százalékát adja mezőgazdasága, a mennyiség kétharmada metán, annak pedig a 90 százaléka böfögéssel kerül ki juhok, marhák és kecskék szervezetéből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!