Megalkották a tökéletes parkolás matematikai képletét

2009.12.11. 15:14
50 hozzászólás

A brit Vauxhall autógyár felmérése szerint a sofőrök 57 százaléka bizonytalan a parkolási képességeit illetően, 32 százalék inkább tovább keres magának parkolóhelyet, mint hogy megpróbáljon bemanőverezni egy kisebb parkolóhelyre, 15 százalék pedig egyenesen azt állítja, hogy a karácsonyi bevásárlás során a legtöbb idegeskedést az okozza neki, hogy le kell parkolni a bevásárlóközpont parkolójában.

Az autógyár ezért megkereste Simon Blackburnt, a londoni Royal Holloway College egyetem matematikaprofesszorát, aki kidolgozta a sofőrök számára a tökéletes parkolás képletét. Íme:

parking formula 1541579c

Az egyenlet azt adja meg, hogy az autónknál mennyivel hosszabbnak kell lennie a parkolóhelynek ahhoz, hogy oda biztonságosan be lehessen manőverezni. Azt a professzor is elismeri, hogy a képlet önmagában nem sok gyakorlati segítséget nyújt a bizonytalan sofőröknek, de esetleg bele lehet majd építeni a tolatóradarba, ami megméri a parkolásra kiszemelt helyet, és közli a sofőrrel, hogy érdemes-e megpróbálni oda beállni az autóval, vagy már matematikailag is eleve reménytelen.