Mona Lisának magas volt a koleszterinje

2010.01.06. 15:49
15 hozzászólás

Mona Lisának magas lehetett a vérkoleszterinszintje, legalábbis erre utal egy olasz professzor szerint Leonardo da Vinci híres festményén a titokzatosan mosolygó hölgy szemhéján felvillanó fény, ami nem más, mint xanthelasma: a felszaporodott zsírsavak lerakódása a bőrben.

Vito Franco, a Palermói Egyetem kórbonctanprofesszora két éve vizsgálja a képzőművészeti alkotásokat. Eddig száznál több művet vett górcső alá, az óegyiptomi szobroktól kezdve a kortárs művészek alkotásáig bezárólag, és ezek mindegyikén valamilyen kóros elváltozást észlelt: csontdeformációkat, genetikai megbetegedéseket, köszvényt. A tudós vizsgálatairól az Európai Patológusok Társaságának firenzei közgyűlésén számolt be.

Egészen más szemszögből vizsgálom a festményeket, szobrokat, mint egy műkritikus. A matematikus sem azt hallja ki egy darabból, mint egy zenekritikus - magyarázta a professzor, aki szerint nem csak az arisztokraták, de az angyalok, mítikus hősök és madonnák, vagy legalábbis ezeket megszemélyesítő modellek többségén is a betegségek tisztán kivehető tünetei láthatók.

A Mona Lisa mellett más példákat is említ erre a professzor. Diego Velázquez Az udvarhölgyek (Las Meninas) című, 1656-ban festett művén az ötéves Margit infánsnő látható kíséretével IV. Fülöp spanyol király udvarában. Az olasz tudós szerint Margit Albright-szindómában szenvedett. A genetikai megbetegedésnek korai nemi érés, alacsony termet, csontelváltozások és hormonális problémák a tünetei.

Botticelli Fiatal férfi arcképe című művén a vörös bársonysapkát viselő ifjú nemesember valószínűleg arachnodactyliában szenvedett. A genetikai kórképre a rendkívül keskeny és hosszú végtagok, különösen ujjak jellemzők. Marfan-szindrómában szenvedhetett Francesco Parmigiano az Uffizi-képtárban látható Hosszúnyakú Madonnájának modellje is. A betegség kialakulásában a fibrillin nevű kötőszöveti fehérje termelésének zavara játszik szerepet. A Marfan-szindrómában szenvedő személyek magasabbak, mint az életkoruk és családjuk alapján várható. A karok fesztávolsága nagyobb, mint a magasságuk. Ujjaik hosszúak és vékonyak, az ízületek nagyon hajlékonyak lehetnek. Pietro della Francesca Várandós Madonnájának modellje pajzsmirigy-megnagyobbodásban szenvedett, amely a jódszegény táplálkozás következtében alakul ki.

Vito Franco diagnózisa szerint Michelangelót köszvény kínozta, legalábbis erre enged következtetni Rafaello Az athéni iskola című festménye, amelyen a szobrász furán feldagadt, dudoros térdekkel látható. Michelangelo egyébként leveleiben gyakran panaszkodott vese- és epebántalmakra is.