Zümmögéssel azonosítják egymást a szúnyogok

2010.01.08. 12:06
2 hozzászólás

Adott hat szúnyogfaj, amelyek egyedei pontosan ugyanúgy néznek ki: vajon hogyan találják meg egymást a nemek egy fajon belül? Egy új kutatás szerint annak alapján választják ki partnerüket, hogy tökéletes harmóniában tudnak-e velük énekelni.

Az Anopheles gambiae szúnyogok hordozzák a malária élősködőjét, amely több mint egymillió ember halálát okozza évente. A csoport hat faját a kutatók csupán molekuláris tesztekkel képesek megkülönböztetni egymástól. A nyugat-afrikai Burkina Fasóban az egyik faj két típusa (M és S alakja) egyszerre rajzik, egymással mégis ritkán párosodnak. Gabriella Gibson, a Sussexi Egyetem orvosi entomológusa annak járt utána, hogyan tudják egymást megkülönböztetni a változatok.

Gibson kollégáival lárvákat gyűjtött Burkina Fasóban, majd a laborban megvárták, míg kifejlődnek. Akkor hátukra rövidke drótot erősítettek, és bemutatták őket ellenkező nemű, hasonlóképpen rögzített szúnyogoknak. A párok egy helyben verdestek szárnyaikkal. A szárnycsapások gyorsítása és lassítása révén keletkező hangokat mikrofon vette fel.

A szúnyogok összhangba hozták zümmögésüket, de csak akkor, ha ugyanabba a típusba tartoztak. Az összhang azt jelentette, hogy amíg a nőstény kettőt csapott szárnyaival, az alatt a hím hármat. Lábaikkal pedig egymás felé tapogatóztak közben. Ha eltérő típus egyedei kerültek egymással szembe, nem jött létre a harmónia, és a szúnyogok sem mutattak különösebb érdeklődést egymás iránt.

A szúnyogok nem hallanak a zümmögés tartományában, ehelyett a csápjuk tövében elhelyezkedő úgynevezett Johnston-féle szerv érzékeli a rezgéseket. Gibson érzékeltetése szerint ha az Anopheles gambiae két különböző típusa próbál együtt zümmögni, az olyan, mintha két ember különböző nyelven próbálna egymásnak telefonálni. A kutatás első ízben magyarázza meg, hogyan marad genetikailag elkülönülve az M és az S alak az Anopheles gambiae csoporton belül - ugyanis ez a kétalakúság a többi fajnál is előfordul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?