Vajúdás közben is ehetnek a nők

2010.01.23. 17:30
19 hozzászólás

Fájásaik közben is igény szerint ehetnek és ihatnak a nők anélkül, hogy tartaniuk kellene annak a szülésre kifejtett káros hatásaitól. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akiknél semmilyen előjele nincs az esetleges komplikációknak, állapították meg a dél-afrikai East London városának orvosai a Cochrane Database of Systematic Reviews adatbázisába felkerült tanulmányukban.

Eddig az orvosok azt javasolták a szülő nőknek, hogy vajúdás közben ne egyenek és legfeljebb csak vizet igyanak, mivel tartottak a Mendelson-szindróma fellépésétől. Azoknál a nőknél ugyanis, akiken esetleg császármetszést kell végrehajtani, az altatás során a táplálék visszajuthat a gyomorból és a tüdőbe kerülhet.

A kockázat tanulmányozására az orvosok öt vizsgálatot elemeztek, több mint háromezer nőt figyeltek meg, akiknél semmilyen veszélyeztető komplikációra utaló jel nem mutatkozott.

Megállapították, hogy az evés-ivásnak és a koplalásnak sincs se pozitív, se negatív hatása a vajúdási időszak alatt. Ezért az ilyen jellegű megszorítások az előreláthatóan komplikációmentes szüléseknél nem indokoltak.