A testvérszex a biztonságos a darázspóknak

2010.04.21. 18:46
11 hozzászólás
A jó hír a hímnek, hogy akár kétszer is szexelhet életében. A rossz hír: ha ez tovább tart tíz másodpercnél, akkor az életébe kerül, mert felfalja partnere.

A közönséges darázspók hímjei azonban ügyesen megválasztják, melyik nősténynek adják oda életüket - állapították meg német zoológusok a Biology Letters című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmányukban.

A darázspóknál (Argiope bruennichi) bevett gyakorlat a szexuális kannibalizmus, a nőstény az aktus után elfogyasztja őt megtermékenyítő partnerét. A hím pókoknak két, párzásra alkalmas szervük van, ami azt jelenti, hogy legfeljebb kétszer párosodhatnak életükben. A második párzásra azonban csak akkor kerülhet sor, ha túlélik az elsőt. A nőstények minden esetben felfalják a náluk jóval kisebb hímet, ha az aktus 10 másodpercnél tovább tart.

Klaas Welke és Jutta Schneider, a hamburgi egyetem Zoológiai Intézetének kutatói maguk nevelték fel a pókokat, és kizárólag a szüzeket használták fel kísérleteikhez. A hímeket vagy egyenesági rokonaikkal, vagy idegen nősténypókokkal hozták össze. Kiderült, hogy a hímek párzása testvéreikkel gyors volt, tíz másodpercnél rövidebb ideig tartott, így megúszták a kannibalizmust és megőrizték értékes spermiumaikat a következő - egyúttal utolsó - alkalomra.

Argiope bruennichi
Argiope bruennichi

Az idegen nőstényekkel a hímek párzása tovább tartott, és bár az életükbe került, ezáltal szereztek nagyobb esélyt arra, hogy utódaik egészségesek lesznek, hiszen így elkerülték a beltenyészetet.

A kutatók szerint "ez az arra utal, hogy a hímek a nőstény kompatibilitásához igazítják szexuális befektetésüket".  • Vennék
  • Bankszámla