Tovább élnek a velük egyidős partnert választó nők

2010.05.13. 09:47
14 hozzászólás
Ha egy nő sokáig szeretne élni, legjobb, ha magával egyidős partnert választ - derül ki egy német kutatásból.

Eddig úgy tartotta a közhiedelem, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőket is fiatalítja, ha partnerük fiatalabb náluk. Csaknem kétmillió dán pár megfigyeléséből viszont nem ezt a következtetést lehetett levonni - közölte a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet.

A nejüknél hét-kilenc évvel idősebb férfiak halálozási esélye tizenegy százalékkal alacsonyabb, mint az egyidős feleségükkel élő társaiké. Azok a férfiak viszont, akiknek idősebb a feleségük, hamarabb halnak meg. Ha egy nő választ hét-kilenc évvel idősebb társat, halálozási esélye húsz százalékkal lesz magasabb azokénál, akik velük egyidős partnerrel élnek.

Eddig abból indultak ki a kutatók, hogy aki fiatalabb partnert választ, egészségesebb, és ezért él tovább - magyarázta Sven Drefahl demográfus. A fiatalabb partner ráadásul kedvező pszichológiai hatást is gyakorol az idősebbre. Egy lehetséges magyarázat arra, hogy miért rövidíti meg a nagyobb korkülönbség a nők életét, az, hogy a fiatalabb férfi választása nem felel meg a társadalmi normáknak, ami szankciókkal jár rájuk nézve.