A hetero férfiak kövérebbek, mint a melegek

2010.06.09. 10:25
31 hozzászólás

A Harvard School of Public Health kutatói 67 ezer amerikai bevonásával végeztek nagyszabású felmérést arról, hogy a szexuális irányultság milyen hatással van bizonyos egészségügyi kockázatokra és életvitelbeli problémákra. Eddig az olyan kutatások többsége, ami a meleg illetve heteroszexuális emberek közti egészségügyi különbségeket mérte fel, a nemi úton terjedő betegségekre koncentrált, az American Journal of Public Health szakfolyóiratban közölt mostani tanulmány azonban olyan, általános témákat vizsgál, mint a túlsúly, a dohányzás, és a szívbetegségekre való hajlam.

Az adatok elemzése során kiderült, hogy a meleg férfiak között a túlsúlyosak aránya 14 százalék volt, míg a heteróknál ennek éppen a másfélszerese, 21 százalék. A nőknél megfordult a helyzet: a leszbikusok 26 százalékánál, míg a heteróknak csak 17 százalékánál jegyeztek fel túlsúlyt. Mind a férfiaknál, mind a nőknél jellemző volt a melegekre a dohányosok magasabb aránya, és a szívbetegségek nagyobb kockázata.

A kutatók pszichológiai okokkal magyarázzák a jelenséget, azt mondják, a leszbikus nők között nagyobb a tolerancia a túlsúlyosokkal kapcsolatosan, és akik férfiakkal vannak kapcsolatban (vagyis a hetero nők, és a meleg férfiak), nagyobb elvárást éreznek arra, hogy jól nézzenek ki, és vékonyak legyenek.