Az alacsony embereket jobban fenyegetik a szívbetegségek

2010.06.10. 09:33
7 hozzászólás
Az alacsony emberek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt szívbetegségek miatt, mint magasabb embertársaik - közölték hárommillió ember adatainak áttekintése után a European Heart Journal című szaklapban finn kutatók.

A tanulmány szerint a 153 centiméternél alacsonyabb nők, valamint a 165 centiméternél alacsonyabb férfiak kockázata a kardiovaszkuláris betegségekre jóval nagyobb, mint azoké a nőké és férfiaké, akik magassága meghaladja a 166, illetve 173 centimétert.

A megállapítások azt jelzik, hogy a kis testmagasságot a szívbetegségek már ismert kockázati tényezői közé kellene sorolni az elhízás, az idősebb életkor és a magas koleszterinszint mellé.

A Tamperei Egyetem munkatársai Puula Paajanen vezetésével az elmúlt hatvan év 2000 tanulmányát elemezték abból a szempontból, hogy van-e összefüggés a testmagasság és a szívproblémák között. Ötvenkét olyan tanulmányra összpontosítottak, amelyekben összesen mintegy 3 millió ember adatai szerepeltek, és megfeleltek az elemzéshez szükséges feltételeknek.

A megállapított összefüggés magyarázatainak egyike, hogy az alacsonyabb emberek koszorúserei kisebbek, szűkebbek, ezért könnyebben elzáródnak. Más kutatások a gének szerepét emelik ki - tette hozzá Paajanen. Eszerint a testmagasságot befolyásoló örökletes tényezők egyúttal a szívbetegségekre való hajlamban is szerepet játszanak.