A csirkék balról jobbra számolnak

2010.06.23. 10:34
21 hozzászólás

A csirkék balról jobbra számolnak, akárcsak az emberek – állapította meg a University of Trento egyetem kutatócsoportja. Az olasz tudósok arra tanítottak meg csirkéket, hogy az eléjük tett 16 edényből találják meg azt a kettőt, amelyekben étel van. Eleinte a jutalmat tartalmazó edények feketék voltak, míg az üresek fehérek, később már mind fehér, és az állatok egyetlen segítsége az volt, hogy az étel mindig a 16 sorba rakott edény közül a negyedikben és a hatodikban volt.

A kísérlet első felében az edényeket a csirkékkel szemben, merőlegesen, egy oszlopban rakták le, majd miután a kísérleti állatok megtanulták, hogy a negyedikhez és a hatodikhoz kell menni az ételért, a sort 90 fokkal elforgatták, így a csirkék ráláttak mind a 16 edényre. A kérdés az volt, hogy vajon balról, vagy jobbról számítva a negyedik-hatodik edényhez mennek oda.

A kísérletek azt mutatták, hogy a csirkék egyöntetűen a balról negyedik-hatodik edényt célozták be, ami azt bizonyítja, hogy ugyanúgy balról kezdik a számolást, mint az emberek (még azokban a kultúrákban is így számolnak, ahol az írás jobbról balra halad). Később a kísérletet megismételték más madarakkal, és az eredmény hasonló volt.

Úgy tűnik tehát, hogy a balról jobbra számolás nem tanult viselkedés, hanem ösztönös, és az állatvilágban is általános. A tudósok szerint ennek oka az lehet, hogy a jobb agyféltekénk (ami a látómezőnk bal oldaláról érkező jelek feldolgozásáért felelős) domináns a vizuális feladatoknál.