A kis lábú nőknek szebb az arcuk

2010.07.06. 13:25
104 hozzászólás

Azoknak a nőknek, akiknek az átlagosnál kisebb a lábuk, vonzóbb és nőiesebb az arcuk. Csakúgy, mint az átlagnál hosszabb combcsontokkal, és keskenyebb csípővel rendelkezőknek. Legalábbis a New York-i University of Albany egyetem kutatói szerint, akik 77 heteroszexuális egyetemista segítségével végeztek kutatásokat.

A tesztalanyoknak olyan kompozit fotókat kellett értékelni, amelyeken női arcok voltak. A fotókat 60 nő közül, egy-egy testméretbeli jellegzetességük alapján összeválogatott, az átlagtól legjobban eltérő nyolc arcképéből montírozták össze. Tehát kiválogatták például a nyolc legkisebb lábú nőt, és az arcképeikből egy számítógépes morf-programmal elkészítettek egy átlag-portrét. Összesen 16 ilyen testméret alapján készített kompozit fotót osztályoztak a férfi tesztalanyok.

A bal oldali kép kislábú, a jobboldali nagylábú nők arcképeinek kompozitálásával készült.
A bal oldali kép kislábú, a jobboldali nagylábú nők arcképeinek kompozitálásával készült.

Az eredmények elemzésekor óriási különbségeket mértek a kutatók egyes fotók tetszési indexei között. A férfiaknak az átlagnál három és félszer jobban tetszett a kis lábú nők arcképeiből készült portré, nyolcszor jobb pontszámot ért el a hosszú combú nők arca, és 11-szeres volt a tetszési index a keskeny csípőjű nők képénél.

A kísérletet megismételték fordított felállásban is, férfiak arcképeivel, és nőktől származó osztályzatokkal. Itt nem születtek ennyire látványos, kiugró eredmények, egyedül a csuklóméret mutatott nagyobb eltéréseket. A legkisebb csuklójú férfiak arcképére az átlagnál kétszer többen mondták a nők közül, hogy az adott férfi érdekelné őket hosszútávú, komoly kapcsolatra, a legnagyobb csuklójúaknál pedig ugyanilyen arányban szavaztak a nők az egyéjszakás kalandra.