A nagy fenekű nőknek rosszabb a memóriájuk

2010.07.19. 09:06
12 hozzászólás

Régóta ismert, hogy a túlsúly komoly egészségügyi kockázat, nagy szerepe van például keringési rendellenességek kialakulásában. A Northvestern University amerikai egyetem kutatói most azt vizsgálták, milyen összefüggés van az elhízás, és az agyműködés között, nőknél, idős korban.

A Journal of the American Geriatrics Society szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a tudósok 8745, menopauza utáni korban levő, 65 és 79 év közötti nőt vizsgáltak meg, megmérték a testtömegindexüket (a tesztalanyok kétharmada túlsúlyos, vagy elhízott volt), és memóriateszteket végeztettek velük. Az hamar kiderült, hogy a testtömegindex növekedésével arányosan csökken a teszten elért eredmény, de ennél még meglepőbb volt, hogy az sem mindegy, hol helyezkedik el a túlsúly.

A legrosszabb átlagos eredményeket azok érték el, akiknek a csípő környékén halmozódott fel a zsír: az úgynevezett almatípusú nők sokkal jobban teljesítettek, mint a körtetípusúak. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a deréknál felhalmozódó zsír ösztrogén hormon termelésére serkenti a szervezetet, az pedig megvédi az agyat a lassú leépüléstől idős korban. Aki a csípőjére hízik, annál ez a hatás nem következik be, ehelyett egészen más hormonális folyamatokat indít el.