Sokat dédelgetett csecsemőből stresszmentes felnőtt lesz

2010.07.28. 09:49
19 hozzászólás
Könnyebben küzdenek meg az élet nehézségeivel azok a felnőttek, akiket pár hónapos korukban anyjuk elhalmozott szeretetével - állítja egy amerikai tanulmány.

Rhode Island szövetségi államban, 482 személyt vizsgáltak a kutatók, akik összehasonlították nyolchónapos csecsemők anyjukhoz fűződő viszonyát a már felnőtt, 34 éves alanyok különböző tesztekkel mért érzelmi viselkedésével.

A tudósok igazolni akarták azt az elfogadott nézetet, hogy a kisgyermekkortól megtapasztalt szoros érzelmi kapcsolat később szilárd alapot jelent az élet adta problémák legyűréséhez. Az eddigi vizsgálatok a gyermekkori emlékekre épültek, nem az élet első éveiben folytatott kutatásra.

A nyolchónapos csecsemők és anyjuk interakciójának minőségét pszichológus értékelte, aki egyrészt az anya érzelmi és figyelmi reakcióit jegyezte fel, amikor a csecsemőt fejlesztési teszteknek vetették alá, másrészt annak reakcióját saját teljesítményére. Az osztályozás az 1960-as évekre nyúlik vissza és a negatívtól a szívélyesen át a túlzóig terjed.

A szeretet elűzi a szorongást

Tíz esetből egyben a pszichológus alacsony anyai érzelmi szintet jegyzett fel a csecsemő iránt. Az esetek 85 százalékában az érzelmi szint szokványos, 6 százalékában magas volt. A kísérleti alanyokat 34 éves korukban a szorongásról, az ellenséges érzületről és a dühről, valamint az általános rossz közérzetről, a káros stresszről tanúskodó tünetek listája alapján tesztelték.

Arra a megállapításra jutottak, hogy szociális helyzettől függetlenül azoknál volt a legalacsonyabb a szorongás és a rossz közérzet szintje, akik nyolchónapos korukban sok szeretetet kaptak az anyjuktól.

Érdekes módon nem volt különbség azok között a gyerekek között, akik kevés vagy szokásosnak minősülő szeretet kaptak. A kutatók szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a megfigyelt mintában nem voltak igazán negatív interakciók. Mindez megerősíti, hogy a legkorábbi tapasztalatok is befolyásolhatják a felnőtt életet. A korán rögzült biológiai emlékek látens sebezhetőségeket okozhatnak – jegyzi meg a tanulmány. A kutatók ezért úgy vélik: a gyermekjóléti intézkedések terén jóval korábbi életkorokat kellene megcélozni, hogy megakadályozzák a negatív tapasztalatok bevésődését.