Megfejtették a humor titkát

2010.08.12. 14:49

Sigmund Freud szerint a fölény vagy az illetlenség az alapforrás, Mark Twain úgy fogalmazott, hogy nem az öröm, hanem a bánat az igazi mozgató. A Coloradói Egyetem pszichoanalitikusai úgy vélik, pontot tettek állításukkal a vita végére, szerintük a humor a világ normális működésének ártalmatlan megsértéséből fakad. Annak megítélése, hogy valóban ártalmatlan-e például egy végletekig fokozottan goromba szállodavezető - ahogy az a Waczak szálló című brit tévésorozatban megy -, már egyéni.

A coloradói kutatók kísérletekkel bizonyították állításukat. Forgatókönyveket osztottak szét önként jelentkező olvasók között. Az egyikben kolbászreklámozáshoz egy rabbit nevezett ki egy amerikai nagyiparos, a másikban egy farmert. Az olvasók a rabbis változatot találták mulatságosnak, mert az morális sértésen alapul.

Egy másik történetben sportkocsit sorsol ki tombolán tagtoborzásul egy bank és egy templom. Az utóbbi nyert, mivel szokatlanabb. Az már, hogy ártalmasan sértő-e, vagy sem, a hívők és nem hívők egyéni megítélésén múlik, írta a Daily Telegraph című brit lap.  • Tippek
  • Hírek