Nem tanulnak rosszabbul a tinik a szextől

2010.08.16. 15:25
Nem teljesítenek jobban vagy rosszabbul az iskolában azok a tinédzserek, akik stabil párkapcsolatban szexuális életet élnek, mint még szűz társaik - mutatta ki egy új, provokatív amerikai kutatás, amelynek az eredményeit vasárnap mutatták be az amerikai szociológiai társaság atlantai tanácskozásán.

A tanulmány rácáfolt azokra az előítéletekre, amelyek szerint a szexuálisan aktív fiatalok tanulmányaikban mindig rosszabbak. A kutatók rámutattak arra: nem az játssza a döntő szerepet, hogy a fiatalok szexuálisan aktívak-e, hanem az, hogy milyen típusú kapcsolatban vannak. Tinik, akiknek állandó partnerük van, lelki támaszt kapnak, így csökken a félelem és a stressz mindennapi és iskolai életükben.

A szakemberek ugyanakkor megállapították, hogy azok a tinik, akik gyakran váltogatják partnereiket és szexuálisan aktívak, általában rosszabban szerepelnek az iskolában és gyakrabban vannak egyéb jellegű problémáik.

"Ez a hír különösen azon szülők számára fontos, akik félnek, hogy negatív hatása lesz, ha gyermekük már kamaszkorban komoly kapcsolatot létesít" - nyilatkozta Peggy Giordano, a Bowling Green Állami Egyetem szociológusa.

A vizsgálat folyamán hatalmas adatmennyiséget értékeltek ki a kutatók, Bill McCarthy, a Kaliforniai Egyetem és Eric Grodsky, a Minnesotai Egyetem szociológusai az 1994-95-ös iskolai évben kezdődött, középiskolásokra vonatkozó országos felmérések eredményeit összegezték.

A tavalyi felmérésben az amerikai középiskolások mintegy fele mondta azt, hogy létesített már szexuális kapcsolatot, 14 százalékuk pedig arról számolt be, hogy már négy vagy annál több partnere volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport