Az erőszakos képek agresszióhoz vezetnek

2010.10.19. 13:30
3 hozzászólás
Agykutatók vizsgálatai szerint fennáll a veszélye, hogy a túl erőszakos televíziós tartalmak vagy videók érzelmileg eltompítják a tizenéves fiúkat.

A Social Cognitive and Affective Neuroscience című szaklap internetes oldalán kedden megjelent tanulmányban a tudósok megállapították, hogy annál kevesebb aktivitás mutatkozik az érzelmi reakciókért felelős agyi területeken, minél több erőszakos képet láttak a kamaszok.

Az érintett agyi területek normális esetben az agresszív viselkedés fékjeként működnek - mutatott rá Jordan Grafman amerikai kutató. - Ha ez a funkció megszűnik, növekszik annak a veszélye, hogy elfogadják az agresszivitást mint megfelelő viselkedési formát. Ugyanakkor a kutató azt is megjegyezte, hogy az erőszakos viselkedés mögötti okok annyira komplexek, hogy nem lehet laboratóriumi körülmények között vizsgálni.

A tudósok kutatásuk során 22, 14 és 17 év közötti fiút vizsgáltak meg funkcionális mágneses rezonancia tomográffal. Közben a fiatalok videojeleneteket néztek, amelyeket tinédzserek egy másik csoportja előzőleg gyengén, közepesen vagy erősen erőszakosnak ítélt.

Minél tovább nézték a fiatalok a leginkább erőszakosnak ítélt jeleneteket, annál kevesebb reakciót mutattak az orbitofrontális cortexben - ez az agyi terület fontos szerepet játszik az érzelmi reakciók kialakulásában. Kevésbé erőszakos jelenetek esetében ilyen hatást nem figyeltek meg.