Hereméretben a szöcske a világbajnok

2010.11.10. 11:54
9 hozzászólás

A Derby és a Cambridge Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a nagyobb here nem feltétlenül jár együtt az ondósejtek nagyobb termelésével.

Platycleis affinis
Platycleis affinis

A brit tudományos akadémia Biology Letters című tudományos folyóiratában megjelent tanulmány szerint a púposhátú rétiszöcske (Platycleis affinis) hímjeinél a testsúly 14 százalékát a herék teszik ki. A gyümölcslegyeknél ez az arány 11 százalék, az embereknél alig egy ezrelék. "Tanulmányunk azt mutatja, hogy a nagyobb herék miatt nem feltétlenül lesz több ejakulátum, legalábbis ami a lombszöcskéket illeti" - fogalmazott Karim Vahed, a Derby Egyetem munkatársa.

A kutatók a lombszöcskék 21 faját vizsgálták, és arra jutottak, hogy a herék elsősorban azoknál a fajoknál nőtt nagyra, amelyeknél a nőstények több hímmel is párosodnak. A nőstény lombszöcskéknek két hónapig tartó felnőtt életük alatt akár 23 partnerük is lehet.

Karim Vahed egy preparált lombszöcskével
Karim Vahed egy preparált lombszöcskével

A vizsgálódás eredményei egybecsengenek a halakkal, madarakkal és rágcsálókkal végzett hasonló kutatások eredményeivel. Vagyis a lombszöcskék esetében is igaz, hogy minél szabadosabbak a nőstények, annál nagyobb a hímek heréje.

A biológusok mindeddig abból indultak ki, hogy a nagyobb herék az ondósejtek fokozottabb termelését szolgálják. Az elgondolás szerint az állatok így gondoskodnak arról, hogy a nőstény egyedek az ő, és ne a konkurens hímek örökítőanyagát hordozzák.  • Hírek
  • Személyi kölcsön