Nem kell többé félni a fogorvosnál

2011.01.10. 10:20
37 hozzászólás
Miután egy amerikai felmérés bebizonyította, hogy a fogorvos a legfélelmetesebb szakma a világon, és az emberek a félelem miatt nem járnak fogászati kezelésre, a londoni Kings College kutatói előálltak a megoldással: a fúró hangját elnémító szerkezettel.

A brit kutatók szerint a fogorvosnál tapasztalható szorongás és idegeskedés első számú kiváltó oka a fúró jellegzetes hangja, ami a páciensekben szorosan összekapcsolódott a kezeléssel járó kényelmetlenséggel és esetenként fájdalommal. A tíz év fejlesztés után elkészült fúrónémító prototípus működésének elve, hogy digitális mikrofonokkal rögzíti a fúró hangját, a jeleket elküldi a páciens fülhallgatójába, ahol egy hangcsip a fúró hangjával pont ellentétes hullámformájú hangot gerjeszt, és a kettő kioltja egymást. Így a fúró hangjából semmit nem hall, de ha az orvos szól hozzá, az eljut a füléig.

Az ötlet a luxusautók világából származik, ahol a zajszűrést arra alkalmazták először a Lotus mérnökei, hogy a forgalom zaját és a motor hangját úgy némítsák el az autóban ülők számára, hogy a fontos hangok (például dudálás vagy sziréna) azért eljussanak a sofőrig.

A fogorvosi félelemszűrő prototípusa a feltalálók szerint olcsó, és bármilyen mp3-lejátszóval kompatibilis (a páciens így zenét hallgathat, miközben a fogát fúrják). Jelenleg befektetőket keresnek, hogy elindíthassák a sorozatgyártást, és kereskedelmi forgalomba kerülhessen a kütyü.