Az idősek nem értik a kínos humort

2011.02.03. 10:23
Az új-zélandi University of Otago egyetem pszichológusai a Hivatal című brit vígjátéksorozat segítségével végeztek kutatást arról, hogy a fiatal és az idősebb emberek mennyire érzékelik és dolgozzák fel másképp a humort, az abszurd szituációkat.

A sorozat első számú humorforrása az, hogy lehetetlenül kínos helyzetekbe hozza a szereplőit. Néhány ilyen jelenetet nézettek meg a kutatók 121 tesztalannyal. A csoport egyik fele 60 év felettiekből, a másik 18-35 év közöttiekből állt.

A filmnézés után kitöltött tesztből kiderült, hogy az idősebb korosztály tagjai jóval kevésbé tudták megítélni, hogy a főszereplő Ricky Gervais tettei és mondatai közül melyek voltak nem igazán helyénvalóak (és ezért a sorozat jellegzetes humorának forrásai), és jóval gyengébbnek bizonyultak a testbeszéd és a mimika olvasásában is mint a fiatalabbak.

A kutatás eredménye egyébként ellentmond a pszichológusok között általánosan elfogadott elméletnek, ami szerint az ember érzelmi intelligenciája a hatvanas éveiben éri el a legmagasabb szintet.  • Tippek
  • Hírek