Az intelligensebb emberek többet isznak

2011.02.24. 10:50
67 hozzászólás
A nagyszabású Child Development Study felmérés keretében meglepő összefüggést fedeztek fel brit kutatók a gyerekkori intelligenciahányados és a felnőttkori alkoholfogyasztási szokások között.

A kutatásban rész vevőknek 16 éves korban mérték fel az IQ-ját, majd a huszas, harmincas, és negyvenes éveikben is részletes orvosi és pszichológiai vizsgálatoknak vetették alá őket. Ennek része volt egy kérdőív az alkoholfogyasztási szokásokról.

Az eredmények következetesen arra mutattak, hogy akinek gyerekkorában magasabb volt az intelligenciája, az felnőttként többet, és gyakrabban iszik alkoholt. Az egyik kérdésnél nullától hatig terjedő skálán kellett megjelölni, hogy milyen gyakran iszik meg az adott tesztalany egy ültő helyében legalább öt italt, és milyen gyakran éri el a teljes részegséget. A legalacsonyabb (75 alatti) és a legmagasabb (125 feletti) gyerekkori IQ-t mutató csoportok között jelentős, 3-5-szörös különbséget mutattak az adatok.

Milyen sűrűn részegedik le? 0 - soha, 1 - évi egy-két alkalom, 2 - havonta, 3 - havi két-három alkalom, 4 - heti egy-két alkalom, 5 - heti három-öt alkalom, 6 - szinte minden nap
Milyen sűrűn részegedik le? 0 - soha, 1 - évi egy-két alkalom, 2 - havonta, 3 - havi két-három alkalom, 4 - heti egy-két alkalom, 5 - heti három-öt alkalom, 6 - szinte minden nap

A jelenségre logikus magyarázat lenne, hogy az okosabb gyerekek nagyobb eséllyel jutnak el főiskolára, egyetemre, ahol az alkoholfogyasztás és a bulizás jellemző és gyakori, míg a kevésbé intelligensek valószínűleg kevesebbet is fognak keresni felnőttként, így nem engedhetik meg maguknak a sűrű italozást.

A statisztika azonban rácáfol erre, a magasabb alkoholfogyasztás kizárólag az IQ-val mutatott összefüggést, és a kutatók hosszasan sorolják, hogy mivel nem: életkor, nem, etnikum, vallás, családi állapot, iskolázottság, kereset, szexuális partnerek száma az elmúlt évben, a szülők iskolázottsága és keresete, politikai elkötelezettség.