A keserű íz ítélkezőbbé tesz

2011.03.01. 15:20 Módosítva: 2011.03.01. 15:20

Kendall Eskine, a City University of New York munkatársa 57 önkéntest kért fel, hogy erkölcsi szempontból értékeljenek különböző bírósági eseteket egy egytől száz pontig terjedő skálán. A bűnügyi listán szerepelt többek közt egy férfi, aki megette a saját kutyáját és két másodunokatestvér, akik egymással létesítettek szexuális kapcsolatot. A résztvevők politikai beállítottságára is kíváncsiak voltak.

A kísérlet előtt és közben is különböző ízű italokat kellett fogyasztaniuk az alanyoknak. Egyesek keserű, mások édes italt, míg a kontrollcsoportba tartozók vizet kaptak.

A keserűek átlagosan 27 százalékkal hoztak keményebb ítéletet társaikénál. Érdekesség, hogy a konzervatívabb beállítottságú egyénekre erősebben hatott a keserű íz, mint a liberálisan gondolkodókra.

Bár az íz és az állítólagosan általa kiváltott magatartás közti kapcsolat még nem világos, a kutatást végzők szerint felmerül a kérdés, hogy vajon az esküdteknek kerülniük kellene-e a keserű ízű élelmiszerek fogyasztását, és vajon az étkezési szokások szerepet játszanak-e a politikai beállítottság kialakításában.  • Hírek
  • Hírek