Bölcsebb döntéseket hozunk feszült hólyaggal

2011.03.03. 10:04
13 hozzászólás

Drága dolgok vásárlása és fontos pénzügyi döntések előtt jó, ha megiszunk egy palack vizet. A holland Twente Egyetem kutatói szerint vizelési kényszer esetén az emberek visszatartják a fontos vagy pénzapasztó döntéseiket, ami azután megalapozottabb elhatározást eredményez.

A vizsgálódáshoz önkéntesekkel vizet itattak: az egyik csoporttal háromnegyed litert, a másikkal jóval kevesebbet. 40 perc múlva - amikorra a víz a hólyagba ért - rövid és hosszabb távú előnyök mérlegelése elé állították őket, egyebek közt azt kérdezték tőlük, hogy inkább 10 fontot szeretnének kapni már másnap, vagy 30-at öt hét múlva. A feszülők közül választották többen a későbbi, háromszoros összeget.

A hólyagfeszültséget ugyanaz az agyterület ellenőrzi, amely a vágy és a jutalom érzelmeit aktiválja. A Psychological Science című tudományos lap cikkének szerzői arra jutottak, hogy elég a vizeléssel kapcsolatos szavakra pusztán gondolni ahhoz, hogy kiváltódjon ugyanez a hatás. Észrevételeik ellentmondanak korábbi vizsgálatoknak, amelyek arra jutottak, hogy akinek vissza kell fognia a vizelését, nehezebben uralkodik magán más vonatkozásokban.

Mirjam Tuk, a holland kutatás vezetője szerint az agy önkontroll jelei nem konkrét tevékenységekhez kapcsolódnak, és a hólyagfeszültség révén akaratlanul általános fékezést parancsolnak.