Az elutasítás fizikai fájdalmat okoz

2011.03.29. 13:57
4 hozzászólás
Az agy fizikai fájdalomra reagáló területei átfedésben vannak azokkal, melyek a társas visszautasításra válaszolnak - állapították meg szakításon frissen átesett emberek agyát tanulmányozva amerikai kutatók.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában ismertetett tanulmányhoz negyven önkéntes agyi aktivitását vizsgálták, akikkel a megelőző hat hónap során szakított a szerelmük. A tanulmányba bevont csalódott szerelmesek valamennyien azt jelezték, hogy nagyon erősen elutasítva érezték magukat.

Az önkéntesek agyi aktivitásának változását funkcionális mágneses rezonanciás berendezéssel (fMRI) négy különböző helyzetben követték nyomon. Az elsőben korábbi partnerük fényképét nézték és a szakításra gondoltak, a másodikban egy barátjuk képét nézték és egy vele kapcsolatos pozitív élményükre gondoltak, a következőben karjukat enyhe, kellemesnek számító meleg érte, végül az utolsó szituációban ez a meleg annyira fokozódott, hogy az már fizikai fájdalmat okozott, bár sérülést nem.

A két negatív tartalmú helyzet egymást átfedő agyterületek aktivitását váltotta ki a felvételek szerint. Mint Edward Smith, a tanulmány társszerzője elmondta, az érzelmi stressz, például a szeretett személy elvesztése fizikai hatással is lehet az emberekre. A mostanihoz hasonló vizsgálatok eredménye hozzájárulhat, hogy a kutatók olyan módszereket dolgozzanak ki, melyekkel az elutasításra és veszteségre érzékeny embereket segíthetik.