Ki mindenki utálja a szexet?

2011.05.19. 22:18
A szex úgy önmagában valószínűleg jó, de ha a legendás brit tudósokra hallgatunk, csoda, hogy egyáltalán bárki is élvezi. Az elmúlt néhány év brittudós-terméséből kiderül, hogy a szexutálattól sújtott csoportok között ott vannak a kövérek, az ausztrálok, a házasok, azok, akik nem élnek szexuális életet, és azok, akik túl sok pornót néznek. És a kövér nők. Az aggodalmaskodó nők. Az okos nők. És a nők.

10. A kövérek

Kövér vagyok, és...

A kövérek kevésbé kívánják a szexet, mint a nem kövérek, derítette ki egy az amerikai Duke Egyetemen végzett kutatás, amelyben 125 kövért kérdeztek szexuális vágyairól, orgazmusáról, kielégüléséről és a maszturbációs szokásairól. A Journal of Sex and Marital Therapy című folyóirat 2011. májusi számában közzétett válaszokból kiviláglik, hogy a túlsúlyos férfiak az átlagnál kevésbé vágynak a szexre, bár még mindig jobban, mint az a kontrollcsoport, amelynek tagjai rákos betegségből gyógyultak fel. Ennél szomorúbb, hogy a túlsúlyos nők még a férfiaknál is lanyhább szexuális érdeklődésről számoltak be. Az eredmény nem meglepetés: 2005-ben hasonló következtetésre jutott az izraeli Dr. Jichak ben Cion, a Szorokai Egészségügyi Központ szexklinikájának igazgatója, azzal a megjegyzéssel, hogy kövér férfinak rosszabb lenni, mint kövér nőnek. „Azok a nők, akiknek problémájuk van testképükkel, lehet, hogy kevésbé élvezik a szexet, vagy nehezebben érik el az orgazmust, de legalább működőképesek – állapította meg Dr. Cion. – A negatív testképpel rendelkező férfiak teljesítőképessége viszont szemmel látható: Képtelenek az erekcióra, és korai magömlésük van.”

kövér nő tk3s 12790012

9. A házasok

Házas vagyok, és...

Hogy a házaspárok eleget dugnak-e, megosztja a brit tudósokat. Egy amerikai terapeuta szerint, aki könyvet is írt a szexmentes házasságokról, nem egyértelmű, hogy a házaspárok valóban ritkábban fekszenek-e le egymással, vagy csak az a helyzet, hogy az utóbbi időben többet beszélünk a jelenségről, mint korábban. Egy kollégája ugyanakkor kimutatta, hogy a házaspárok 16 százaléka még havonta egyszer sem él szexuális életet, ami szerinte boldogtalansághoz és váláshoz vezet. Az viszont csak legenda, hogy a nők tehetnek mindenről: az esetek 60 százalékában a férfi utasítja vissza a nő közeledését, minthogy valószínűleg legenda a hírhedt  DINS-szindróma (dual income, no sex) is, ami arra utal, hogy azok a párok, akik mindketten dolgoznak, kevesebb időt töltenek szexszel, mint a kevésbé aktívak. A Durex folyamatosan végez kutatásokat a témában: egy 2003-as felmérése szerint az átlagember évente 127-szer létesít szexuális kapcsolatot, míg 2001-ben a házaspárokról azt derítette ki, hogy ők csak 98-szor. Persze mint minden brit tudósoktól származó állításnak, ennek is létezik cáfolata.

8. Az ausztrálok

Ausztrál vagyok, és...

Valami baj lehet az ausztrálokkal: a Bio-Medicine.org néhány éve szomorúan jelentette, hogy az ausztrálok egyre kevésbé élvezik a szexet, egészen pontosan 60 százalékuk panaszkodott erre. Az indiaiaknál szinte pont fordítva van: 61 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy teljesen kielégítő szexuális életet él. Az ismét csak a Durex kutatásaira alapozott jelentés szerint a nigériaiak 67 százaléka elégedett a szexuális életével, míg a lengyeleknek csak alig több mint a fele (54 százalék). De hogy mindez nem csak a kotongumigyár elmeszüleménye, arra bizonyíték a New Southern Wales-i Egyetem kutatása, amely idén rámutatott, hogy a 16 és 24 év közötti ausztrál férfiak viszonylag jelentős része, 12 százaléka szeretne ritkábban szexuális életet élni. Érdekes módon ugyanez a kutatás az idősebbeknél már hozta a várt eredményt: a 35 és 44 közötti férfiak 57 százaléka például több szexet szeretne, mint amennyi jut neki, még ugyanebben a korcsoportban a nők 28 százaléka hiányolta a szexet.

7. Akik nem szexelnek

Nem szexelek, és...

Akármilyen hülyén hangzik, a szexmentes élet kevesebb szexhez vezet – legalábbis erre az eredményre jutott négy éve a Göttingeni Egyetemen elvégzett Theratalk projekt, amelyben összesen 32 ezren vettek részt. Ragnar Beer és csapata arra a megdöbbentő következtetésre jutott, hogy minél kevesebbet szexel valaki, annál többet dolgozik: azon férfiak és nők, akik hetente csak egyszer jutnak férfihoz vagy nőhöz, 36, illetve 35 százalékban pluszmunkát vállalnak, hogy feledtessék magukkal a hiányt. Azoknak, akiknek kapcsolatából teljesen hiányzik a szex, csaknem fele kezd valamilyen plusztevékenységbe. Beer szerint a szexuális frusztráció megakadályozza az embert abban, hogy csökkentse a stresszt. A csapda abban rejlik, hogy minél inkább elfoglalja magát az ember az extraszexuális tevékenységgel, annál kevesebb ideje jut a szexre, amíg végül teljesen úgy marad.

6. Akik túl sok pornót néznek

rgn porn wideweb  470x3370

Sok pornót nézek, és...

A közhiedelem szerint a pornó szexmániákus vadállatokká változtatja a fogyasztókat, de a New York Magazine 2006-os cikke szerint ennek épp az ellenkezője az igaz: a mostanában könnyen hozzáférhető, jó minőségű pornó lelohasztja a férfiakban a valódi nők utáni vágyat, és egyre kevesebb nőt találnak „pornóra érdemesnek”. Így a cikk szerint a nőknek korántsem attól kell tartaniuk, hogy pornókedvelő partnerük folyamatos szexostrom alá veszi őket, hanem attól, hogy fel sem tudják hívni magukra a pornón edződött férfiak figyelmét. „Az emberiség történelmének nagy részében az erotikus kép a valódi meztelen nők tükörképe, ünneplése vagy helyettesítője volt. Manapság az igazi meztelen nő egyszerűen csak rossz pornó.”

5. A boldogtalanok

Boldogtalan vagyok, és...

Az ember kapásból azt gondolná, hogy a boldogtalanok legalább dugnak, mint a nyulak, hogy valamivel örömet szerezzenek maguknak, de a Springer 2008-ban publikált, harminc év adatait összegző kutatása szerint ennek az ellenkezője igaz: aki boldogtalan, annak szex sem jut. Nyilván ettől boldogtalan, többek között. Azok, akik boldognak vallják magukat, a Springer szerint évente tízszer többször fekszenek le valakivel, mint akik boldogtalanok. A teljesen boldogtalanok és a „valamennyire boldogok” között évi hét alkalom a különbség az utóbbiak javára. További érdekes adalékok: a televíziózás csak rövid távú boldogsághoz vezet, hosszú távon boldogtalanná tesz; az internetet a boldogok és a boldogtalanok is több mint hat órán át használják hetente, de aki nagyon boldog, pontosan 24 perccel kevesebbet netezik, mint aki boldogtalan.

4. Az okos nők

okos nő tk3s 2002b 161

Okos nő vagyok, és...

Az okos nők kevésbé élvezik a szexet, mint az ostobák, derül ki egy 2000, 18 és 49 év közötti nő megkérdezésén alapuló, 2008-as német felmérésből. Az angol Sunban közölt eredmények szerint az iskolázott nők 62 százaléka panaszkodik arra, hogy nehézségei vannak az orgazmus elérésében, míg a kevésbé képzettek mindössze  38 százalékának vannak ilyen problémái. A jelenség oka állítólag az, hogy az okos nők túlságosan el vannak foglalva a gondolkodással, és nem jut idejük a dugásra. A feministák kiakadtak.

3. Az idős nők

Idős nő vagyok, és...

Nem brit tudós, mégis megdöbbentő felfedezést tett 2010-ben Stacy Tessler Lindau, a Chicagói Egyetem professzora: az idős férfiak jobban élvezik a szexet, mint az idős nők. Lindau két kutatás adataira támaszkodott: az egyiket 25 és 74 év közötti felnőttek körében végezték 1996-ban, a másikat 57 és 85 közöttieken, tíz évvel később.  A professzor arra jutott, hogy a 75 és 85 közötti férfiak 72 százalékának van partnere, míg az azonos korú nők csak 40 százalékának. Az idős nőknek csak a fele értékelte szexuális életét jónak, és csak 11 százalékuk mondta, hogy rendszeresen gondol a szexre. Az 57 és 85 közötti egyedülálló férfiak 57 százaléka, míg a nőknek csak 11 százaléka érdeklődik a szex iránt. A professzor egy új mérőszámot is bevezetett: ez a SALE (sexually active life expectancy, az ember életéből fennmaradó, szexuálisan aktív évek száma). A férfiaknál a SALE 10 évvel kevesebb a várható életkornál, a nőknél 20-szal, amiben közrejátszik, hogy ők eleve tovább élnek. További meglepő megállapítások: a férfiak hajlamosak náluk fiatalabb nőt feleségül venni, korábban halnak, mint a nők, és igen, igen, igen: jobban érdekli őket a szex.

2. Az aggodalmaskodó nők

Aggodalmaskodó nő vagyok, és...

Azok a nők, akik tartanak a szextől, nem élvezik – derítette ki 2009-ben a Stanford Egyetem orvosi kara azt, amit már úgyis mindenki tudott. A Stanford kísérleteiben részt vevő nőknek erotikus filmeket, sporteseményekről készült felvételeket és megnyugtató természetfilmeket vetítettek, miközben MRI-vel vizsgálták a különböző stimulusokra adott reakcióikat. A nőkben ébredő vágy mértékét szubjektív módszerrel, bevallásos alapon, illetve a vaginájukhoz csatlakoztatott műszerrel is mérték. A HSDD-ben (hypoactive sexual desire disorder, a nemi vágy hiánya) szenvedő kísérleti alanyok agya teljesen másképp reagált a látottakra, mint a kontrollcsoport tagjaié. A kutatás vezetője szerint ők valószínűleg folyton azt kérdezték maguktól, hogy helyesen reagálnak-e, vajon azt érzik-e, amit érezniük kell, ahelyett, hogy egyszerűen átadták volna magukat az élménynek. Külön érdekesség, hogy vaginális nedvesedést olyan alanyoknál is mértek, akik szubjektív beszámolójukban nem számoltak be különösebb nemi izgalomról. A jelenség pontos oka nem ismert.

1. A nők

unott nő tk3s 1773775highres

Nő vagyok, és...

Stephen Fry, akit sokan a legokosabb britként tartanak számon, tavaly hatalmas vihart kavart, amikor kijelentette: a nők nem lelkesednek a szexért, és csak úgy tekintenek rá, mint a párkapcsolatért fizetendő árra. A nyíltan homoszexuális Fry egy az Attitude melegmagazinnak adott interjúban közölte: sok heteroszexuális férfi tart attól, hogy undorítja a nőket, és nehezen hiszi el, hogy a nők ugyanannyira érdeklődnek a szex iránt, mint a férfiak. „Ezt persze sok nő tagadja, és azt mondja: Nem, nem, én imádom a szexet, imádom! De aztán művelik is vajon, úgy, ahogy azt a melegek csinálják?” – tette fel a kérdést Fry. „Ha a nők annyira szeretnék a szexet, mint a férfiak, lennének heteroszexuális partnerek felszedésére alkalmas helyek, ahogy a melegeknél vannak – mondta a legokosabb brit, aki közölte: sajnálja a heteroszexuális férfiakat. A feministák kiakadtak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport