Ráncokból derül ki a csonttörés kockázata

2011.06.07. 13:35
7 hozzászólás

Egy nő arcán lévő ráncokból kideríthető, mekkora valószínűséggel fog csonttörést elszenvedni. Mivel a bőrben és a csontokban lévő fehérjék koncentrációja kapcsolatban van egymással, ezért ha egy nő arca és nyaka erősen ráncos, nagyobb nála a csontsűrűség csökkenése miatt bekövetkező csonttörés kockázata - vélik a Yale Egyetem kutatói.

A szakemberek 114, a változó kor kezdetén járó amerikai nőt vizsgáltak meg, akiknek utolsó menstruációja három éven belül volt. A nők nyakán és arcán tizenegy helyen mérték a bőr tulajdonságait. Egy durométer nevű keménységmérő szerkezettel értékelték, hogy mennyire volt tömör szerkezetű, feszes az orcák és a homlok bőre. A csonttömeget és a csontsűrűséget hordozható ultrahang- és röntgenkészülékkel mérték.

"Úgy találtuk, hogy a bőrráncok mélyülése és rosszabbodása összefüggött a kisebb csontsűrűséggel a tanulmány résztvevői körében" - mondta Lubna Pal, a Yale orvosi karának nőgyógyász professzora. A kapcsolat függetlennek bizonyult a kortól vagy más ismert, a csontok sűrűségére ható tényezőktől.

Pal szerint megállapításuk azért fontos, mert a látható fizikai megjelenést hozza összefüggésbe a nem látható csontszerkezettel, így lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok könnyebben, költséges vizsgálatok nélkül, akár egy pillantással azonosíthassák a változó korban lévő nőknél a csonttörés kockázatát.