Navigációs szoftver oldotta meg az Ulysses rejtélyét

2011.06.20. 13:13

James Joyce regénye, az Ulysses a XX. század egyik legjelentősebb irodalmi alkotása. Az író rengeteg rejtett utalást, paródiát és szójátékot használt a könyvben, és az egyik felvetésére az 1918-as első kiadás óta nem sikerült megnyugtató választ találni. Joyce azzal a kérdéssel játszik el, hogy vajon a világ kocsmafővárosának is tartott ír fővároson, Dublinon átkelhet-e úgy egy utazó, hogy közben egyetlen kocsma mellett sem halad el.

A Maps for Kindle portál önkéntesei most az Openstreetmap.org publikus térképeit használva megtalálták a választ: igen, létezik ilyen kocsmamentes útvonal. Ez az:

Az irodalom- és térképrajongó felhasználók az „átkelni Dublinon” feladatot Dublin történelmi belvárosára értelmezték, annak az északi, és a déli határain 15-15 be- és kilépési pontot definiálva. A térképeken megjelölték az összes kocsmát (a közösségen belül komoly viták voltak arról, hogy kocsmának számít-e egy alkoholt is felszolgáló étterem vagy hotel), majd írtak egy útkereső algoritmust, aminek a feladata a be- és kilépési pontok összekötése volt úgy, hogy az útvonal 35 méternél ne kerüljön közelebb egy kocsmához sem. A szoftver sikerrel járt, így közel száz évvel a regény megjelenése után megoldódott a rejtély.  • Tippek
  • Hírek