Fokhagymával etetett tehenek győzik le a klímaváltozást

2011.08.05. 16:07

Régóta ismert tény a klímaváltozás miatt aggódó tudósok előtt, hogy a kérődző állatok emésztése rengeteg metánt juttat a Föld légkörébe, ez a gáz pedig sokkal erősebben üvegházhatású, mint a globális felmelegedésért általában okolt szén-dioxid.

Több országban próbálkoztak már a nagy tömegben tartott haszonállatok gázai ellen tenni valamit, az ilyen kezdeményezések élharcosa Ausztrália, ahol kevesebbet böfögő birkát próbálnak kitenyészteni, és államilag finanszírozott teveirtásokat rendeznek.

Most Európa is felzárkózik az ausztrálok mögé, a walesi Aberystwyth egyetem kutatói ugyanis egy ötmillió eurós kutatássorozat eredményeképpen rájöttek, hogyan lehet megoldani, hogy a tehenek szellentésében kevesebb legyen a metán. A kulcs a fokhagyma, pontosabban a fokhagymából előállítható allicin nevű vegyület, ami a tehenek emésztőrendszerében megöli a metán termeléséért felelős baktériumokat, vagy legalábbis annyira lecsökkenti a számukat, hogy az állat által kibocsátott gáz metántartalma közel a felével csökken.

A kutatók szerint a tehenek metánkibocsátásának 40 százalékos csökkentése nagy lépés lenne a globális felmelegedés ellen folytatott harcban, és évi 22 ezer tonna fokhagymával ellátható lenne a teljes brit marhatenyésztés az étrendkiegészítővel. A módszer egyetlen hátránya, hogy a fokhagyma megváltoztatja a tehéntej ízét, jelenleg ennek a mellékhatásnak a semlegesítésén dolgozik a kutatócsoport.  • Hírek
  • Hírek