A brókerek rosszabbak, mint a pszichopaták

2011.10.01. 08:09
0 hozzászólás
A brókerek a pszichopatáknál is veszélyesebb és manipulatívabb emberek - ezt állapította meg egy svájci kísérlet.

Az USB-botrányban egyetlen bróker, Kweku Adobolinak felhatalmazás nélküli ügyletsorozata 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott bankjának, a francia Société Générale pedig 5 milliárd eurós veszteséget szenvedett el, amelyet szintén egyetlen bróker, Jérome Kerviel rosszul elsülő tranzakciói okoztak.

A hírhedtté vált esetek nyomán kezdték el vizsgálni a svájci Saint-Gall Egyetem kutatói a brókerek profilját, akik csendben és egyedül hatalmas összegeket képesek játszani a piacon, nem engedélyezett tranzakciókban. Ehhez ugyanazoknak az informatikai szimulációknak és intelligenciateszteknek vettetek alá 28 brókert és 24 Németországban ápolt pszichopatát. A teszteken egyebek mellett a lázadási hajlamot, a hatalomvágyat, a félelem- és a stressztűrő képességet vizsgálták.

A következtetés az volt, hogy a brókereknek veszélyesebb a magatartása, mint a pszichopatáknak. Annyira egocentrikusak, hogy alapvetően nem a nagyobb nyereség utáni vágy hajtja őket, hanem az, hogy megelőzzék az ellenfeleknek tekintett konkurenseiket. A pókerhez hasonlóan miután elvesztettek egy játékot, a pénz visszanyerésének vágya uralkodik el rajtuk. Versenyhelyzetben a befektetéshez kapcsolható stratégiai gondolkodást teljesen kikapcsolják, és kizárólag az ellenfél megsemmisítésének vágya vezérli őket.

A tanulmányt vezető Thomas Noll szerint azért az szerencsére nem állítható, hogy minden bróker őrült, de valamennyi bankot megkísértik az őrült brókerek.