A dagadt egérmakik többet dugnak

2011.10.06. 15:27
1 hozzászólás

Német kutatók azzal múlatják az idejüket Madagaszkáron, hogy az ott honos egérmakik szaporodási szokásait tanulmányozzák. Így jöttek rá arra, hogy a nagyobb nőstények gyakrabban párosodnak.

Evolúcióbiológiai szempontból arra könnyű magyarázatot találni, hogy a hímek miért törekszenek minél több partner megtermékenyítésére – mert nagyobb hatékonysággal adják tovább génjeiket. A nőstények szaporodási sikere azonban nem a partnerek számától függ, az állatvilágban ennek ellenére elterjedt jelenség a poliandria (többférjűség).

Szürke egérmaki (Microcebus murinus)
Szürke egérmaki (Microcebus murinus)

Ennek egyik magyarázata, hogy a nőstények így engednek a hímek állandó szexuális nyomásának. A göttingeni Német Főemlősközpont (DPZ) kutatói ennek helytállóságát szerették volna kideríteni az egérmakik esetében: azt feltételezték, hogy a nagyobb nőstények sikeresebben tudnak ellenállni a hímeknek, ezért kevesebb hímmel párosodnak, mint apróbb fajtársaik.

A kutatók elvárásaival ellenkezőleg az egérmaki (Microcebus murinus) nőstényei nemcsak a hímek unszolásának engedtek, hanem aktívan keresték a változatos partnereket. Mivel a számtalan aktus nem kevés energiába kerül, a gyengébb nőstények kevesebb hímmel is megelégszenek – fejtették ki a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban.