A csokoládé megvéd a szélütéstől

2011.10.11. 12:06
0 hozzászólás

Egy nagyszabású svéd felmérésben minél több csokoládét esznek ettek a kísérletben részt vevő nők, annál kisebb volt a szélütés miatti halálozásuk kockázata.

A tanulmányban 33 ezernél több nő csokoládéfogyasztása és szélütés miatti halálozási kockázata közti összefüggést elemezték. Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a kakaó szívvédő hatására.

Tekintve, hogy a tanulmány megfigyelési jellegű volt, megállapításai nem jelentenek bizonyítékot arra, hogy maga a csokoládé az, amely csökkenti a szélütés kockázatát – jelezte Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. A csokoládénak vannak egészségügyi előnyei, de túl sok belőle káros hatást is kiválthat.

Az elemzéshez egy 1997-ben zajlott egészségügyi felmérés adatait használták fel, amelyben 33 ezer, 49 és 83 év közötti nő vett részt. A követés egy évtizede alatt összesen 1549 szélütés fordult elő közöttük.
A legtöbb, hetente 45 grammnál több csokoládét evők csoportjában évente 2,5 ezrelék volt a szélütés gyakorisága, míg a legkevesebb, heti 9 grammnál kevesebb csokoládét evők között ennek háromszorosa, évente 7,8 ezrelék. Egy tábla csokoládé általában 50-100 gramm között van.

A szakemberek úgy vélik, a csokoládé szívvédő hatásának hátterében a kakaó flavonoid nevű összetevője állhat, amelynek ismert az antioxidáns tulajdonsága.