A pénz mégsem boldogít

2011.10.14. 17:02
14 hozzászólás

A brit tudósok fantáziáját rejtélyes okoknál fogva különösen izgatja, hogy igaz-e a mondás, miszerint a pénz nem boldogít. Rengeteg tanulmány és nagyszabású pszichológiai felmérés készült már a témában, meglehetősen széles skálán mozgó eredményekkel és tanulságokkal.

Egyszer azt bizonyítják, hogy igaz a mondás, és tényleg nem boldogít, aztán azt, hogy mégis, aztán azt hogy mégsem, aztán mégiscsak igen, aztán nem, csak ha bizonyos dolgokra költjük, de az is lehet, hogy mégsem, vagy nem boldoggá tesz, csak elégedetté.

A Brigham Young University kutatócsoportja most újra nekifutott az ősi 
filozófiai-pszichológiai-közgazdaságtani kérdésnek, és arra jutottak, hogy igaz a mondás, a pénztől nem lesz boldog az ember, sőt.

Kísérletükben 1734 házaspárral töltettek ki kérdőíveket arról, hogy mennyire érzik magukat anyagiasnak, mennyire szeretik a pénzt, illetve hogy mennyire elégedettek a párkapcsolatukkal, stabilnak érzik-e azt. A 
válaszok alapján négy csoportba osztották a tesztalanyokat: 14 százalékot tett ki a két nem anyagias emberből álló párok aránya, 11-et, ahol a nő szerette nagyon a pénzt, és a férfi nem, 14-et, ahol éppen fordított volt ez a felállás, és 20 százalékuk volt két megrögzött materialistából álló pár. A maradék 41 százalék esetében 
a személyiségjegyek nem mutattak markáns eltérést az átlagtól ebből a szempontból, ezért őket ki is hagyták a további elemzésből.

A házasságra vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy azok a kapcsolatok a legboldogabbak, ahol mindkét fél a nem anyagiasok táborába tartozik. Ha az egyik fél nagyon szereti a pénzt, az sok konfliktust okoz, és ront a házasság stabilitásán. A legrosszabb eredményt azok a párok mutatták, ahol mindketten anyagiasok voltak, ez kissé meglepte a kutatókat, akik arra számítottak, hogy ha két hasonló gondolkodású ember alkot egy párt, az harmonikusabbá teszi a kapcsolatot.