Az anális szondázás csak álom

2011.10.27. 17:25
22 hozzászólás
Egy amerikai kutatónak több embernél sikerült elérnie, hogy nagyon valószerű álmokat lássanak idegen lényekről. A kutató szerint a földönkívüliek által elrabolt áldozatok valójában csak nagyon élénk, rossz álmot láttak. A kísérletet még nem publikálták, tudományossága megkérdőjelezhető.

A Földön több ezer esetet jegyeztek fel állítólagos harmadik típusú találkozásokról, amelynek során emberek földönkívüliekkel találkoztak, sőt egyes esetekben az idegen lények – megint csak állítólag – el is raboltak egy időre egy vagy több embert. A múlt század második felében több esetet komolyan kivizsgáltak a hatóságok bevonásával. A témának gazdag irodalma és szubkultúrája van olyan prófétákkal, mint Whitley Strieber, akit az ufók análisan megszondáztak, és ez annyira megrázta őt, hogy még a 2012-es világvége körül bonyolódó regényébe is beépített análszondás önreflexiókat (kritikánk a könyvről). A jelenséget nehéz komolyan venni, nem csoda, hogy a South Park legelső része is ezeket a találkozásokat parodizálta ki.

Egy amerikai kutató azt állítja, rájött, mi állhat az űrlényes emberrablások hátterében, és ezt kísérlettel igazolta is. Michael Raduga szerint a földönkívüli élmények valójában testen kívüliek – ami nem meglepő, tekintve, hogy Raduga a Los Angeles-i Testen Kívüli Élményeket Kutató Központ munkatársa. A kutató szerint a néha proktológiai mélységekbe ereszkedő szondás horrortörténetek valójában csak nagyon élénk, valószerű álmok – írja a LiveScience.

2011-10-27 1612.png

Raduga húsz önkéntest vizsgált a kutatóközpontban. A kísérleti alanyoknak aludniuk kellett, eközben a kutató elvégeztetett velük néhány mentális gyakorlatot. Arra kérte az önkénteseket, valahányszor felébrednek éjszaka vagy félálomba kerülnek, próbáljanak arra gondolni, hogy elszakadnak a testüktől. Az alanyok egy részének így a kísérlet alatt sikerült olyan álmot látniuk, amelynek során azt tapasztalták, hogy elváltak a testüktől. Nekik újabb feladatuk volt, amikor éppen ébren vagy félálomban voltak éjszaka: elképzelni földönkívüli lényeket az otthonukban.

A kutató úgy nyilatkozott, hogy az alanyok felének sikerült legalább részlegesen testen kívüli álmot tapasztalnia – volt, akinek csak ötödszörre ment a dolog, és olyan is, akinek egyáltalán nem sikerült. A gyakorlatok hatására a húsz ember közül hét (azaz az alanyok 35 százaléka) álmodott idegen lényekről a kísérlet végére. Raduga szerint ez azt igazolja, hogy ha ilyen egyszerűen sikerült befolyásolni az önkéntesek álmait, akkor a hétköznapokban is előfordulhatnak ilyen esetek „Amikor valaki azt éli meg, hogy idegen lények elrabolják éjszaka, valójában REM fázisban álmodik, és testen kívüli élménye van” – fogalmazott a kutató. Raduga szerint ez bárkivel megtörténhet, és évente akár egymillió amerikai is tapasztalhat ilyen álmokat.

Raduga következő célja az eredmények publikálása tudományos szaklapban (amivel a témát és a sajátos kísérletet tekintve nem lesz könnyű dolga), majd további kísérleteket tervezne, hogy még jobban megerősítse: akár szondáznak, akár nem, az űrlényes emberrablás csak rossz álom lehet.