Kiderült, miért irritáló a táblán megcsikorduló kréta hangja

2011.11.02. 12:50
19 hozzászólás

Az iskolai táblán szerencsétlenül meghúzott kréta (opcionálisan ugyanez körömmel, esetleg a tányért végigkarcoló villa) éles, fülsértő csikorgása bizonyítottan a legborzasztóbb hang a világon. Több tanulmány is foglalkozott már a témával (2006-ban Ignobel-díjat ért egy ilyen kutatás), de legtöbbünknek elég gondolatban felidézni a hangot ahhoz, hogy kirázzon a hideg.

A legfrissebb kutatást a témában egy osztrák és egy német egyetem kutatói végezték közösen, a fizika, a biológia, és a pszichológia tudományos arzenálját bevetve a titok megfejtésére, hogy vajon miért ennyire zavaró ez a hang.

Szörnyű zaj
Szörnyű zaj

Kísérletük során a tesztalanyok két csoportjának kellett az irritáló hangot hallgatniuk, miközben a vérnyomásukat, a pulzusukat, és a bőrük elektromos ellenállását figyelték műszerek. Az egyik csoport tudta, hogy mit fog hallani, míg a másik számára egy kortárs, kísérleti zenemű egyik hangszerének álcázták a csikorgást. Második menetben a hangból eltávolították a 2000 és 4000 hertz közötti frekvenciákat (ebben a tartományban mozog általában az emberi beszéd hangmagassága).

Az eredmények azt mutatták, hogy a kellemetlen hang hatásában jelentős a pszichológiai összetevő: akik tudták, mit hallanak, sokkal erősebben reagáltak a hangra, mint akik azt hitték, hogy valami nagyon modern zenével kínozzák őket. A tudat, hogy most irritáló hang fog következni, a többszörösére emelte az érzékelt fájdalmat, és a test reakciói is hevesebbek lettek. A frekvenciasáv kiszűrésével viszont jelentősen csökkentek a tünetek.

A kutatók szerint a jelenség egyik oka az, hogy az evolúció olyan alakúra formálta a belső fület, hogy az felerősítse a beszéd hangját, kiemelve azt a környezeti zajból. A tábla csikorgása viszont éppen azokon a frekvenciákon szólal meg, amelyek a belső fül akusztikáját a legjobban kihasználják, és a fájdalomküszöbig erősödve jutnak el az idegrendszerig.

A kutatók azt remélik, a pontos frekvenciákat meghatározva, és azokat háztartási gépek vagy nagy zajt generáló ipari berendezések zajából kiszűrve kellemesebb környezetet teremthetnek azok használói számára.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás