Matematikusok megkomponálták a világ legrosszabb zenéjét

2011.11.07. 13:19

Sok matematikus a tőzsdén használja fel tehetségét, hatalmas vagyoni sikerről álmodozva. Vannak viszont olyanok is mint Scott Richard, aki az MIT-n és a Princetonon szerzett matematikusi és informatikusi diplomája, mégsem vonzza a gyors meggazdagodás. Elmondása szerinht inkább olyan problémákat szeretne megoldani, amelyek az átlagembereknek számítanak.

Ennek a nemes célnak a szellemében Richard megalkotta a világ legrosszabb, legfájdalmasabb zenei darabját. Bár nem igazán értjük, ez miért segíti elő az átlagemberek mindennapi életét, a próbálkozás mindenképpen figyelemre méltó.

A darab ősbemutatója a Miamiban rendezett TEDx konferencián volt, a zenemű különlegességét pedig a szörnyű hangzáson kívül az adja, hogy teljesen hiányoznak belőle a mintázatok, azaz nincs olyan rész, ami ismétlődne.

A matematikai kihívást is ez adja: Richard szerint a véletlenszerű dolgokat viszonylag könnyű létrehozni, ennél sokkal nehezebb olyat, amiben nincs ismétlés, legyen az egy zenei mű, vagy egy kódsor. A kutató úgy véli, az ismétlődések és felismerhető mintázatok teljes hiánya teszi alkotását a világ legrosszabb zenéjévé.  • Hírek
  • Bankszámla