Leeshet a mellbimbó a dohányzástól

2011.12.07. 14:37
2 hozzászólás
Anthony Youn bizarr esetekről számol be nemrég megjelent In Stitches című könyvében. A plasztikai sebészként praktizáló orvos több hátborzongató történetet is elmesél a memoárban.

Az In Stitches talán legérdekesebb fejezete, amikor Youn azt taglalja, hogy a mellműtéten átesett dohányosok milyen komoly kockázatoknak teszik ki magukat. A mellműtét után elszívott cigaretták akár a mellbimbó elfeketedéséhez, vagy leeséséhez is vezethetnek – ez első hallásra vicces álhírnek tűnhet, de Youn maga is látott hasonló eseteket. Beszámolója szerint ő maga valósággal összeomlik, amikor mellműtét előtt vagy után dohányzó pácienseket lát; őket figyelmeztetni szokta, hogy hagyják abba a cigarettázást, de sokan fittyet hánynak erre.

A cigarettában található nikotin és a szén-monoxid akadályozza a vér szabad áramlását, a mellbimbó elfeketedése pedig a vénás vér felgyülemlésének köszönhető. A vénás vér nem szállít oxigént, mérgező anyagokat viszont igen; emiatt az ezzel elborított testrészek oxigénellátása megszűnik. A toxikus hatásból eredően idővel fellép a nekrózis, ami a sejtek elhalásához vezet. Youn elmondása szerint az eset a korai stádiumban még kezelhető: az érintett testrészre piócákat kell telepíteni, amik kiszívják a vénás vért, és tiszta, oxigént szállító vér juthat a szövetekhez.

Youn könyvéből kiderül, hogy nem csak mellműtétek során léphetnek fel súlyos szövődmények. Egy hasplasztikai beavatkozást követően egy dohányzó páciens olyan fertőzést kapott, ami egy három hónapig gyógyuló nyílt sebet eredményezett a hasán. Az is előfordult, hogy Youn utólag figyelmeztette a betegeket a dohányzással járó mellékhatásokra.

A páciensek ilyenkor többnyire felháborodnak, sokan ugyanis fontosabbnak tartják a dohányzást, mint  a sebészi beavatkozást. Egy nő például megjegyezte, hogy ha a kockázatokról időben értesül, soha nem vállalkozott volna a műtétre.