A struccnak nincs vér a pucájában

2011.12.12. 13:48
6 hozzászólás

A tudósok sokáig úgy vélték, hogy a nagytestű madarak erekcióját a pénisz vérerei teszik lehetővé, hasonlóan az emlősökhöz vagy a hüllőkhöz. A Yale Egyetem kutatói viszont megállapították, hogy a laposmellű futómadarak - például a struccok vagy az emuk - merevedése nem a vérereknek, hanem a nyirokmirigyeknek köszönhető. A kísérletet végző tudósok a Journal of Zoology című folyóiratban publikálták a tanulmányt.

A maradak elsődleges szaporító szerve általában a kloáka. Ezen a testnyíláson át távozik a széklet és a vizelet, de egyes fajoknál - például a libánál, a kacsánál, a flamingónál vagy a hattyúnál - péniszként is funkcionál. Az említett madaraknál ez a testrész nem képes a merevedésre: a hím a nőstényére szorítja a kloákáját, így biztosítva a sperma áramlását. A laposmellű futómadaraknál, mint a kivinél, a struccnál vagy az emunál azonban megfigyelhető a merevedés.

024

A XIX. századi kutatók úgy vélték, hogy ezeknek a madaraknak is az emberéhez hasonló, vérbő erekciója van. Azonban Dr. Patricia Brennan, a szóban forgó tanulmány társszerzője alapos vizsgálatnak vetett alá egy hím struccot és három hím emut, hogy ellenőrizze az állítás helyességét. A vizsgálat során kiderült, hogy a struccok hímvesszőjét a sűrű kollagén mátrix különbözteti meg az emuétól és a nanduétól. A strucc péniszét vérerek szövik át, de ettől csak rózsaszínnek tűnik, a merevedésért nem ez, hanem a nyirokmirigyek váladékai felelnek.

Rejtély, hogy miért alakult így

A madarak és a hüllők között több evolúciós párhuzam is megfigyelhető, de a hüllőknek az emlősökhöz hasonló, vérerekkel átszőtt péniszük van; a hüllők merevedéséért tehát nem a nyirokmirigyek a felelősek. A nyirokmirigyek sajátossága, hogy bár villámgyors erekciót garantálnak, nem képesek olyan sokáig fenntartani a merevedéshez szükséges nyomást, mint a vérerek. Tim Birkhead, a Sheffield-i Egyetem ornitológusa szerint a nanduk és a struccok esetében a pénisz körüli izmok teszik lehetővé, hogy ennek ellenére is képesek legyenek fenntartani az erekciót.