Nincs rossz pia, csak halk zene

2011.12.16. 11:37
Édesebbnek érezzük az alkoholos italok ízét dübörgő diszkózene mellett. A Portsmouth Egyetem kutatása szerint ez az oka annak, hogy a szórakozóhelyeken italozók nehezebben tudják felmérni, hogy mennyire szállt a fejükbe az elfogyasztott szesz.

Dr. Lorenzo Stafford, a Portsmouth Egyetem pszichológusa a Food Quality and Preference című folyóiratban publikálta legújabb kutatásának eredményeit. A tanulmányból kiderül, hogy az emberek édesebbnek érzik az alkoholtartalmú italok ízét, ha zajos környezetben fogyasztják azokat. Az emberek előnyösebbnek érzik az édes ízeket; Stafford szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy miért fogy több alkohol a zajos szórakozóhelyeken.

Stafford kísérletében az alanyoknak értékelniük kellett a felkínált italválasztékot a szeszek édessége, keserűsége és erőssége alapján. Eközben több fokozatú figyelemeltereléssel kísérleteztek, aminek a mértékét egytől négyig terjedő skálán határozták meg. Az első fázisban nyugodt környezetben vizsgálták a fogyasztókat, a negyedikben viszont dübörgő zene és egy szimultán bömbölő hírcsatorna próbálta összezavarni őket. A kísérlet meglepő eredményt hozott: a kakofón zajok kevésbé zavarták össze az önkéntesek ízlelőérzékét, mint a hangos klubzene.

Stafford szerint ez érdekes felfedezés, bár számított a végeredményre. Az ízlelést jóval kevésbé zavarja össze a nyers hangzavar, de a hangos, ritmikus zene komoly mértékben képes befolyásolni a koncentrációt. Ennek ismerete azért fontos, mert bár az emberek számítanak rá, hogy egy szórakozóhelyen többet fognak inni, a hangos zene összezavarhatja az értékítéletüket, és emiatt nem tudhatják pontosan, hogy mennyivel ittak többet a kelleténél.  • Tippek
  • Árfolyam