Megjósolható a jövő szuperslágere?

2011.12.19. 17:35
14 hozzászólás

Dr. Tijl de Bie, a Bristoli Egyetem kutatócsoportjának vezetője az Intelligent Systems Laboratory-val közösen vállalkozott a lehetetlenre: megalkották a „slágergyanú-egyenletet". A kísérlet során az ISL munkatársai huszonhárom különböző dalt vizsgáltak. Megmérték a sebességüket, ellenőrizték az ütemet, a dal hosszát, a hangzását, a harmónia egyszerűségét, az akkordváltások összetettségét, illetve a dalok általános hangerejét. Az eredményeket összevetették a brit slágerlistákkal, és figyelembe vették, hogy a vizsgált szempontok alapján melyik dal mennyire lenne sikeres egy adott korszakban, ha összevetik azokat a slágerlistákon szereplő számokkal.

A végleges algoritmus hatvan százalékos pontossággal képes felbecsülni, hogy egy-egy dalból lehet-e popsláger. Ez az érték viszonylag alacsonynak tűnik, de figyelembe véve, hogy a popzene mennyire kiszámíthatatlan és vibráns, a módszer mégis hatékonynak mondható. A projektnek külön honlapot is készítettek, ahol a slágerek várható sikerére vonatkozó becsléseket is közzétették.

Senkiháziak kezében van a popszakma

Dr. de Bie megjegyezte, hogy mivel a tömegek ízlése idővel változik, a számítás módszertanát is ehhez kell majd igazítani, ha javítani szeretnének a becslés pontosságán. A jelenleg használt képlet például kevésbé bizonyult hatékonynak, amikor az 1980-as évek slágereit vizsgálták vele, de a kilencvenes évek és az elmúlt évtized legnépszerűbb számait viszonylag nagy pontossággal tudták meghatározni vele.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a hetvenes évek vége és a nyolcvanas évek eleje viszonylag kreatív időszak volt a popzene történetében, ahol több teret kapott az innováció, ez pedig megnehezíti az előre megadott preferenciák alapján történő becslést. A kilencvenes években, illetve a múlt évtizedben viszont egyenletesebb és kiszámtíhatóbb volt a popzene, ezért a módszertant jobban lehetett alkalmazni a korszak slágereire.

Halálpontos becslés természetesen nincs: a képlet például a Guns N' Roses November Rain-jét a nem várt slágerek csoportjába sorolta, akárcsak a Fleetwood Mac Albatross-át. Arra viszont ráhibázott, hogy a Just Dance (Lady Gaga), illetve a Get Ready For This (2 Unlimited) átütő sikerek lesznek.

A slágerek elemzése során arra is fény derült, hogy a nyolcvanas években sokkal több lassú, balladaszerű dal is slágerré válhatott, mint manapság, vagy éppen a kilencvenes években. A pop dallamvilága ekkoriban jóval egyszerűbb is volt, mint a többi zenei stílusé. Azt is változásként könyvelhetjük el, hogy a zene egyra hangosabb lesz: a tömegek igénye egyre nagyobbnak mutatkozik a zajos slágerek iránt.