A zenészek véletlenül halnak 27 évesen

2011.12.22. 15:12
14 hozzászólás

Nem nagyobb az esélye annak, hogy 27 évesen hal meg egy híres rockzenész, mint bármely más ifjúkori életévében – állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

Miután számos híresség – így Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones és Kurt Cobain – 27 évesen halt meg, elterjedt a 27 évesek klubjáról szóló elmélet, amely különösen szerencsétlennek tekinti ezt az életkort.

Adrian Barnett kutatásvezető, az ausztráliai Queenslandi Műszaki Egyetem munkatársa a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányában az elmélet érvényességét vizsgálta. Ehhez 1046 híres, a brit slágerlistákon szereplő zenész halálozási adatait elemezte és vetette össze a brit átlaglakosság adataival.

A vizsgált időszakban, 1956 és 2007 között 71 zenész halt meg. A matematikai elemzés nem mutatott kiugrást a 27. évnél, ám a húszas és a harmincas éveikben is kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg a neves rocksztárok hétköznapi kortársaikhoz viszonyítva.

Az 1970-es és a korai 1980-as években még nagyobb arányban halmozódott a fiatal, 20-40 éves zenészek korai halála, ami aztán a nyolcvanas évek második felére visszaesett. Ezt egyrészt a kemény rock visszaszorulásával, másrészt a herointúladagolás jobb kezelésével magyarázzák a kutatók – számolt be róla a HealthDay.