Kiszámolták a Halálcsillag energiáját

2012.01.17. 14:08 Módosítva: 2012.01.17. 14:18
96 hozzászólás

A Leicesteri Egyetem fizika tanszékének hallgatóiban felmerült a kérdés, hogy a Star Warsból ismert kultikus űrállomás, a Halálcsillag mennyi energiát bocsáthat ki egy bolygó elpusztítása során. A fizikusok a modell elkészítésekor egy, a Földhöz hasonló bolygót vettek alapul, azt leszámítva, hogy az égitest teljesen szilárd.

A célpont megsemmisítéséhez szükséges energiamennyiségre a bolygó gravitációs kötési energiájából lehet következtetni. A fizikusok kiszámították, hogy a Halálcsillag hiperanyag-reaktorának 2,25 x 1032 Joule energiát kellene felvennie a bolygókat elpusztító lézersugár működtetéséhez. Ez azonban csak egy Föld méretű bolygó megsemmisítéséhez elég; egy Szaturnusz méretű planéta felrobbantásához már 2 x 1036 Joule energiára lenne szükség.

Mivel a Star Wars-kánon szerint a Halálcsillag hiperanyag-reaktora annyi energiát képes előállítani, mint egy törpecsillag, elvileg megengedhet magának olyan mértékű energiakibocsátást, ami egy Föld méretű bolygó elpusztításához szükséges. A fizikusok számítása szerint azonban egy Szaturnusz méretű égitest felrobbantásához valószínűleg a reaktor összes energiájára szükség lenne, ez pedig a létfenntartó berendezések leállításával járna.

Mivel a Halálcsillagot még egy nagyobb méretű bolygó elpusztítása is megviselné, szinte biztos, hogy egy csillaggal már semmiképpen nem boldogulna. A filmben feltűnt, a Halálcsilllagnál jóval kisebb méretű űrhajókra használt csillagromboló elnevezés tehát ugyancsak helytelennek mondható.