Élet nyomára bukkantak a Vénuszon?

2012.01.24. 13:16
42 hozzászólás
Az Orosz Tudományakadémia Űrkutatási Intézetének kutatója, Leonyid Kszafomaliti a Vénuszról készült harmincéves felvételeket tanulmányozva jutott megdöbbentő felfedezésre. Kszafomaliti állítása szerint a bolygó felszínén az élet nyomai fedezhetők fel.

A hatvanas évekig a népszerű sci-fi szerzők több novellájában is feltűnt a Vénuszon felfedezett élet, ám a tudomány végül felülkerekedett a fikción. Az amerikai Mariner- és az orosz Venera-szondák segítségével a tudósok megállapították, hogy a Vénusz az összes közeli bolygó közül a legbarátságtalanabb légkörrel rendelkezik. A bolygó átlaghőmérséklete a 480 Celsius fokot is meghaladja, a légkör nyomása pedig 92-szerese a földinek.

Kszanfomaliti tanulmánya épp ezért tűnik szürreálisnak. Ez azonban nem akadályozta meg a Solar System Research szaklapot abban, hogy publikálják az űrkutató felfedezését. A kivonat szerint Kszanfomaliti azt állítja, hogy az 1982-es felvételeken, amelyeket a Venera 13 készített, tisztán kivehető egy lemez, egy fekete fül, illetve egy skorpió. A kutató szerint az észlelt objektumok felbukkanás után alakot váltanak, majd ismét eltűnnek.

Mi lenne, ha elfelejtenénk a jelenlegi elméleteket a Vénuszon nem létező életről? Az objektumok alakváltó képessége arra enged következtetni, hogy élőlényekről van szó - elmélkedik Kszanfomaliti a tanulmányban.

Viselnek-e azbesztdzsekit az alien mikrobák?

Az említett cikket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de gyanítható, hogy az orosz űrkutató nem eddig ismeretlen létformákat, hanem a fénytörés játékát fedezte fel a harmincéves fotókon. Elméletileg azonban nem zárható ki, hogy létezhessen élet a Vénuszon. A Földön már korábban is felfedeztek olyan mikrobákat, amelyek a felszíni nyomás ezerszeresét is képesek elviselni, ez pedig csupán töredéke annak, amit a Vénuszon kéne elviselnie egy élőlénynek. Az is elképzelhető, hogy egyes létformák képesek elviselni a Vénusz savas és radioaktív légkörét. A 480 Celsius-fokos hőmérséklet azonban kizáró ok lehet. A legfrissebb tanulmányok szerint az élő szervezet tűrőképessége 150 Celsius fok; efölött a DNS-lánc szétesik. Nem túl valószínű tehát, hogy fekete fülek és skorpióra emlékeztető lények élnének a Vénusz felszínén.

Ha a Vénuszon életre utaló jelek vannak, azt nem a felszínen, hanem a légkörben lenne érdemes keresni. A bolygó atmoszférája ugyanis számos olyan gázt tartalmaz, amik mikrobák közreműködése nélkül nem szoktak kialakulni. A jelenlegi tudományos kutatások azonban mostanáig nem fedeztek fel olyan mikrobákat, amik képesek felvenni egy skorpió vagy egy fekete fül alakját, és gázok kiválasztását segítenék elő.  • Hírek
  • Hírek