Szomjasan rosszkedvűek vagyunk

2012.03.08. 10:25

Nemcsak testünk működését befolyásolja, hanem hangulatunkat, szellemi teljesítményünket is rontja az enyhe vízhiányos állapot; különösen igaz ez a nőkre – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók. Akkor számít enyhének a szervezet dehidratáltsága, ha a test normál vízmennyiségénél legfeljebb 1,5 százalékkal van kevesebb benne, vagyis a vízvesztés nem haladhatja meg ezt az értéket. Egy 80 kilogrammos embernél, 54 liter vízzel számolva ez nagyjából 8 deciliter vízhiányt jelent a szervezetben.

A kutatók ötvenegy egészséges fiatal férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, amelyben három hónap alatt három alkalommal értékelték a résztvevők különböző fokú dehidratálással előidézett állapotát. Minden tesztalany futópadon gyalogolt meghatározott ideig, hogy előidézzék nála a kívánt mértékű dehidratáltságot. Amikor ez megtörtént, tesztekkel értékelték éberségüket, koncentrációjukat, reakcióidejüket, tanulási, emlékezési és logikai képességeiket, valamint hangulatukat.

Megállapították, hogy a férfiaknál az emlékezésben és az éberségben okozott problémákat a dehidratáltság. A nőknél a vízvesztés enyhén csökkentette a kognitív képességeket, a szellemi teljesítményt, ám jelentős fáradtságot, feszültséget és szorongást okozott. Ezek a hangulatváltozások attól függetlenül megtörténtek, hogy a tesztalany éppen edzett vagy pihent.

Mindez azt jelenti, hogy nem szükséges nagy fizikai megterhelés ahhoz, hogy a vízhiányos állapot rontsa teljesítményünket, az íróasztal mögött is érdemes vízpótlásról gondoskodni, ha azt akarjuk, hogy agyunk is tiszta maradjon. Eredményeket a szerzők a British Journal of Nutrition és az amerikai Journal of Nutrition című folyóiratokban ismertették részletesen.  • Hírek
  • Árfolyam