A boldogság megvéd a szívrohamtól

2012.04.18. 16:27
0 hozzászólás
Kétszáz korábbi tanulmány áttekintése után megerősítették a Harvard Egyetem kutatói azt a feltételezést, hogy a pszichés jóllét csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ismert, hogy a stressz és a depresszió káros hatással van a testi egészségre is, ám a pozitív érzések jótékony hatásáról kevesebbet lehetett tudni. „A negatív hiánya nem ugyanaz, mint a pozitív megléte. Úgy találtuk, hogy az optimizmus, a megelégedettség és a boldogság összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek csökkent kockázatával, függetlenül az életkortól, a társadalmi-gazdasági helyzettől, a dohányzástól és a testsúlytól" – foglalta össze eredményüket Julia Boehm kutatásvezető.

Az elemzés szerint a leginkább optimista egyéneknek 50 százalékkal kisebb kockázatuk volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mint a legkevésbé optimistáknak. A metaelemzésbe bevont tanulmányokban kérdőívek segítségével kérdezték ki az embereket, majd a válaszok alapján értékelték személyiségüket és életszemléletüket.

Boehm, valamint a témával foglalkozó tanulmány szerzője, Laura Kubzansky több mint kétszáz, a témakörben íródott kutatási anyagot néztek át. Megállapították, hogy az olyan pszichológiai tényezők, mint az optimizmus vagy a pozitív hozzáállás, jelentősen csökkenthetik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét. A pozitív gondolkodás ráadásul lassíthatja az efféle betegségek előrehaladását is. A kutatók ezenfelül úgy vélik, hogy a lelkileg egészséges emberek egyébként is hajlamosabbak az egészséges életmódra: időt szakítanak a testedzésre, kiegyensúlyozottan étkeznek és eleget alszanak éjszakánként. Az általános elégedettség ráadásul más biológiai mutatókkal is összefügghet: a lelkileg egészséges emberekre jellemzőbb a normális testsúly és az alacsony vérnyomás is.

A boldogság gyorsítja a regenerálódást

Pozitív életszemlélettel az esetleges betegségekből is gyorsabb a felépülés. Az egyik elemzett tanulmányban például 300, bypass műtéten átesett férfi és nő egészségét követték nyomon. Hat hónap leforgása alatt 50 százalékkal kisebb eséllyel kerültek vissza a kórházba szívproblémák miatt azok a műtött páciensek, akik életszemlélete optimista volt.

Egy másik tanulmányban 2500 ember egészségét követték nyomon hat éven át. Közülük 26 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak szélütést az adott időszakon belül azok, akik az érzelmi skála optimista végén foglaltak helyet a kérdőívben adott válaszaik alapján.

Ha a jövőben végzett kutatások is azt mutatják, hogy az optimizmus, a boldogság és a lelki egészség összefüggésben lehet a kardiovaszkuláris mutatókkal, annak nagy hatása lehet a CVD-vel kapcsolatos megbetegedések kezelésére is; befolyásolhatja pédául a gyógyászatban alkalmazott kezelési és megelőzési eljárásokat is. Kuzbansky szerint a kutatási eredmények összességében azt sugallják, hogy a lelki problémák mérséklése nem jár automatikusan egészségjavulással; erre inkább a mentális egészség megerősítése és megőrzése alkalmas.