Az Avengers durvább, mint a japán földrengés

2012.05.10. 16:08
14 hozzászólás

A Bosszúállók (Avengers) sorra dönti a mozis rekordokat, a film által termelt bevétel 744 millió dollárnál jár. Még ez az összeg is eltörpül a kár mellett, amit a szereplők a film New Yorkjában okoztak, amikor a szuperhősök csapata megvédte a világot Loki hadseregének inváziójától. A Hollywood Reporter egy kárfelmérésre specializálódott céget, a Kinetic Analysis Corporationt kérte fel, hogy becsüljék meg, mennyibe kerülne a pusztítás után újjáépíteni Manhattant.

A cég a film jeleneteit elemezve, számítógépes modellezéssel végezte el a kár felmérését. Tanulmányukban a végső 160 milliárd dolláros számla két nagy részből tevődik össze: az épületekben és közművekben okozott kár 70 milliárd (a cég külön felhívja a figyelmet arra, hogy a szeptember 11-i merényletek egyik nagy tanulsága volt, hogy a föl alatti gáz, víz, és villanyvezetékek sérülései is nagyon komolyak ilyen pusztítás esetén). A katasztrófa utáni romeltakarítás, a gazdaságban és kereskedelemben okozott közvetett károk ennél is nagyobbak, 90 milliárd dollárra rúgnak. A becslés a csata áldozatainak számát a több ezres nagyságrendbe teszi.

A 160 milliárd dollár ugyan csillagászati összegnek tűnik, ahhoz képest azonban nem is olyan magas, hogy való életbeli katasztrófák után mennyi szokott lenni a helyreállítás költsége és a gazdaságnak okozott kár. A szeptember 11-i terrortámadás 83 milliárd, a Katrina hurrikán pusztítása pedig 90 milliárd dollárjába került Amerikának, a tavalyi nagy japán földrengés, cunamival és ataomkatasztrófával együtt 122 milliárdos, az 1995-ös kobei földrengés 140 milliárdos kárt okozott. Manhattan szétverését ehhez képest egész olcsón sikerült megúszni.

A jelentés körüljárja azt a kérdést is, hogy az újjáépítést kinek kellene fizetni. A filmbeli SHIELD titkos kormányügynökség, ezért védelmet élvez az ilyen típusú felelősségrevonás alól, ettől függetlenül hosszas jogi procedúra és alapos vizsgálat elé nézne a szervezet, és még az is lehet, hogy a végén mégis a világ megmentőinek nyakába varrnák a számlát, vagy legalább egy részét, például amit bizonyíthatóan Hulk okozott (hasonló történt a Ghostbusters hőseivel is a második rész elején). A dolgot bonyolítja, hogy a legtöbb biztosításnak különleges záradékai vannak háború és terrorcselekmények okozta károkra, és további jogi-teológiai problémákat vetne fel, hogy az eset szereplői közül Lokit és Thort istenként tisztelik egyes kultúrákban. Így az ő rombolásukat a természeti katasztrófáknál használt, a felelősséget semmissé tevő „act of god", vagyis isten cselekedete kategóriába lehetne sorolni.