Férfi és nő között is lehet barátság

2012.05.10. 09:17
18 hozzászólás
A Wisconsini Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint férfi és nő között lehet barátság, ennek viszont alapfeltétele, hogy a férfi jobban vonzódjon a nőhöz, mint fordítva. A férfiak általában intenzívebb szexuális érdeklődést mutatnak a nők iránt, és a kettejük közti kapcsolatban hajlamosabbak is túlbecsülni a kölcsönös szexuális vonzalom mértékét.

A férfiak és nők közti barátságot vizsgáló kutatás vezetője, April Bleske-Rechek, a Wisconsin Egyetem pszichológusa szerint az ellenkező neműek szívesen kötnek barátságot, de ezt sokszor megtorpedózza az egymás iránt érzett vonzalom. Az evolúciós pszichológia számára a barátság érdekes kutatási területnek számít, mivel ez a kapcsolat nem hozható összefüggésbe a reprodukciós tevékenységgel. A kutatók úgy vélik, hogy az ember fejlődéstörténetének egyik alapvető eleme a gének továbbadása a következő generációnak. Ugyanakkor a barátok támogatják egymást és kötődnek egymáshoz, anélkül, hogy szexuális vonzalom lépne fel köztük.

Bleske-Rechek és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a heteroszexuális, ellenkező nemű barátok megbirkózhatnak-e a szexuális vonzerő jelentette csábítással a barátságuk során. A kísérletben 88, ellenkező nemű, magukat barátnak valló egyetemista korú párt választottak ki, és a barátságról szóló kérdőíveket osztottak ki nekik. A jelentkezők külön-külön válaszoltak a barátságukra vonatkozó kérdésekre, amelyek között az egymás iránt érzett vonzalom is szerepelt. Hogy őszinteségre bátorítsák őket, a kutatók bizalmasan kezelték a válaszaikat, és azt tanácsolták a résztvevőknek, hogy ezeket kezeljék bizalmasan.

Az eredmények alapján a férfiak jobban vonzódnak a nőnemű barátaikhoz, mint az fordított esetben megfigyelhető volt. Az is gyakori jelenségnek számított, hogy a férfiak túlbecsülték annak a szexuális vonzalomnak a mértékét, amit a nők irántuk éreztek. Arra a kérdésre, hogy randevúznának-e a nőnemű barátaikkal, a férfiak közül sokan még azok is igenlő választ adtak, akiknek volt állandó partnerük. Ugyanez a nőknél is megfigyelhető volt: többen akkor is vonzódtak a barátjukhoz, ha mással volt kapcsolatuk. A válaszok alapján a kapcsolatban élő nők kisebb hányada randevúzott volna a férfi barátjával, ha volt állandó partnere.

A férfiak profitálnak a barátságból

A kutatók szerették volna kibővíteni a vizsgálatot, ezért a következő körben már 107, 18 és 23 év közötti fiatalt kérdeztek meg, valamint 322, 27 és 55 év közötti személyt. A résztvevőknek ezúttal is az ellenkező neműek közti barátsággal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, de a kérdések most arra is kiterjedtek, hogy ezek a barátságok miért körülményesek és miért hasznosak.

A válaszok alapján az idősebb felnőtteknek kevesebb ellenkező nemű barátjuk volt, mint a fiataloknak. Összességében minden résztvevő pozitívan nyilatkozott a baráti kapcsolatairól. Arra a kérdésre, hogy mennyi előnnyel és mennyi hátránnyal jár a kapcsolat, sokan azt válaszolták, hogy a hátrányok vannak többségben. A válaszadók fiatalok fele számolt be a barátságot befolyásoló vonzerőről, amit inkább gondterhesnek, mint örömtelinek tartottak. A kutatásból az is kiderült, hogy az ellenkező neműek közt szövődő barátságoknak a férfiak örülnek a leginkább.

Bleske-Rechek úgy véli, mindez azt jelenti, hogy férfi és nő közt is létezhet barátság, de időt vesz igénybe, mire túllépünk az evolúciós történelmünkön. A pszichológus valószínűnek tartja, hogy a megváltozott, modern környezetben több lehetőség nyílik az ellenkező neműek közt szövődő barátságra – ennek azonban nemigen vannak történelmi hagyományai. Bleske-Rechek szerint idővel ez is ki fog alakulni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!