A nőknek tényleg van melegradarjuk

2012.05.17. 16:23
24 hozzászólás

A University of Washington kutatói kísérletükben arra keresték a választ, hogy meg lehet-e mondani valakiről első pillantásra a nemi irányultságát, van-e tudat alatt működő melegradarja az embernek. Az eredmény: van, a nőké jobban működik, mint a férfiaké, de még így is sokszor hibázik.

A kísérletben 129 önként jelentkező egyetemista vett részt, akiknek 96 fotóról kellett megtippelniük, hogy a rajta szereplő ember meleg vagy heteroszexuális. A tesztben használt fotókon férfiak és nők is szerepeltek, és a kutatók igyekeztek a minimumra szorítani a kísérleti alanyokat esetlegesen befolyásoló tényezőket. Így a képeken csak az arcok szerepeltek, de kitakarták a frizurát, és a fotókon senki nem viselt arcszőrzetet, sminket, piercinget, tetoválást vagy szemüveget.
A nők radarja jobban működött: átlagosan a képek 65 százalékáról állapították meg helyesen, hogy a rajta levő ember meleg-e. A férfiaknál ez az arány csak 57 százalék volt. A másik tanulság az volt, hogy a leszbikusokat könnyebb felismerni, és a férfiaknál a tévedések nagy része heteroszexuális alany melegnek tippelése volt.

Az eredmények akkor sem romlottak, amikor a képeket csupán 50 milliszekundumig, vagyis egy pislogás időtartamának harmadáig látták a tesztalanyok. Ez azt jelenti, hogy alapos vizsgálat és ismertetőjegyek tudatos keresése helyett ösztönösen döntünk. Hogy mi alapján, az még nem tiszta, mindenesetre érdekes, hogy az eredmények ugyan romlottak, de ötven százalékos találati arány felett maradtak akkor is, amikor fejjel lefelé fordított képeket mutattak a tesztalanyoknak.