Együtt jár a szex, a drog és a rock & roll

2012.05.23. 16:33
Holland kutatók tanulmánya szerint azok a gyerekek akik több időt töltenek hangos zenehallgatással, sokkal nagyobb valószínűséggel nyúlnak később füves cigihez, többször részegek és valószínűbb, hogy védekezés nélkül közösülnek. Persze nem mindenki ért egyet ezzel.

A rotterdami Erasmus MC University Medical Centerben az Ineke Vogel által vezetett kutatásba 944, 15 és 25 év közötti diákot vontak be, zenehallgatási szokásaikról és egyéb viselkedésmintáikról kérdezték őket. A kutatók összegezték, hogy az egyes résztvevők mennyi zenét hallgatnak, beleszámolva az MP3-lejátszókat, klubokat és koncerteket.

Ezután a kísérlet vezetői a hallgatás hangossága alapján veszélyeztetett és nem veszélyeztetett csoportokba osztották a részvevőket – aki legalább napi 1 órát hallgatott zenét 89 decibel felett (ez nagyjából egy fűnyíró hangosságának felel meg), az előbbi csoportba került. Ez alapján az MP3-lejátszón zenét hallgató diákok kétharmada a veszélyeztetett.

Nem túl nagy meglepetés

Az így kapott adatok elemzése kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen járnak zenés helyekre vagy koncertekre, hatszor nagyobb eséllyel isznak mértéktelenül és kétszer nagyobb eséllyel közösülnek védekezés nélkül. Sőt, többet is füveznek.

„Azt hiszem, kimutatták, hogy a szex, drog és rock'n'roll tényleg együtt járnak” – mondta a Reutersnak dr. Sharon Levy, a Boston Children's Hospital orvosa, aki nem vett részt a tanulmányban. Levy szerint attól még messze vagyunk, hogy a szülőket figyelmeztetni kellene, hogy figyeljenek jobban, ha a gyerek hangos zenét hallgat.

Az orvos úgy véli, tanulmány nem mutatja meg, hogy egyfajta típusú veszélyes viselkedésből következne egy másik. Sőt, azt sem válaszolja meg, milyen típusú zenét hallgattak a kutatás részt vevői. „Tudjuk, hogy a felelőtlen viselkedéstípusok általában együtt járnak, szóval ez igazából nem egy nagy meglepetés” – mondta Levy a Reutersnek. A holland kutatók is megállapítják tanulmányukban, hogy további kutatások szükségesek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport